Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μύθος: Ο ιδρώτας δείχνει πόσο λίπος καίγεται


Σίγουρα έχεις ακούσει πολλούς ανθρώπους που γυμνάζονται να λένε πως για να χάσουν λίπος, βάρος, θερμίδες πρέπει να ιδρώσουν. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση, που ο ιδρώτας...
μεταφράζεται σαν κόπος, προσπάθεια, κούραση. Διαφορετικά είναι ένας ακόμα μύθος, που επικρατεί γύρω από την άσκηση.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την γυμναστική, αλλά και κυρίως για τον ιδρώτα. Κάποιοι πιστεύουν πως ο ιδρώτας είναι μια απόδειξη για το λίπος που χάνεται από τον οργανισμό, όταν κάνει άσκηση.

Είναι μύθος, ανακρίβεια. Ο ιδρώτας εκκρίνεται από το δέρμα, για να ρυθμίσει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματος (μηχανισμός ομοιόστασης).

Είναι μόνο μια ψευδαίσθηση και τίποτα παραπάνω. Καθώς μόνο η ένταση της άσκησης καθορίζει την απώλεια των θερμίδων.

Επίσης, η ταύτιση του ιδρώτα με την αποτοξίνωση είναι μια λάθος αντίληψη, που έχει περάσει σαν δεδομένο στο μυαλό, κάποιων αθλουμένων. Η άσκηση ενεργοποιεί πολλούς μηχανισμούς του οργανισμού. Έτσι λοιπόν, βοηθάει και στην αποβολή των τοξινών. Με τον ιδρώτα όμως αποβάλλεται μόνο το 1% των τοξινών. Οπότε, δεν αποδεικνύει και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι τα κλειδιά της αποτοξίνωσης. Φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, τρέξιμο και λειτουργικές ασκήσεις σε σωστό χρόνο και ένταση είναι αυτό που θα βοηθήσει στις καύσεις λίπους και θερμίδων, καθώς και στην αποτοξίνωση.

Η τεχνική εφίδρωση είναι ο ιδανικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος λιποδιάλυσης. Ακόμα μια λάθος αντίληψη, που έχει υιοθετηθεί από πολλά άτομα, που γυμνάζονται τακτικά. Είναι τόσο κακή μέθοδος, που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η αφυδάτωση. Σίγουρα, δεν είναι το επιθυμητό για κανένα ασκούμενο. Επίσης, η επαφή με τις μεμβράνες που προτιμούν κάποιοι, μπορούν να προκαλέσουν δερματοπάθειες.

Ο ιδρώτας εξαρτάται από:

Ηλικία
Φύλο
Επίπεδο
Θερμοκρασία περιβάλλοντός.

Ένας αθλούμενος μπορεί να αποβάλλει μέχρι και 4k/προπόνηση. Ιδανικό θα ήταν λοιπόν, να προσέχουμε την ενυδάτωσή μας κατά την διάρκεια της άσκησης. Ο ιδρώτας είναι ρυθμιστικός παράγοντας για την θερμοκρασία του σώματος και το νερό για τις καύσεις του οργανισμού.

Να θυμάστε, πως το μόνο που δείχνει ξεκάθαρα ο ιδρώτας είναι η σωματική δραστηριότητα, η κίνηση του σώματος που πραγματοποιείται εκείνη την ώρα, και αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει το επίπεδο των ορμονών, που καθορίζουν την ψυχική διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: