Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Νέα μέθοδος αδυνατίσματος ενάντια στα νεύρα του λίπους


Χαράς ευαγγέλια για τους curvy του πλανήτη. Για πρώτη φορά μελέτες έδειξαν ότι είναι δυνατή η απαλλαγή από τα περιττά κιλά, με την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων, που «αναπαύονται» μέσα στο λίπος.

Όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα, ξέρουν ότι το πλεονάζον λίπος είναι «εχθρός», καθώς «φωλιάζει» δίπλα στα όργανα του σώματος και δεν εξουδετερώνεται παρά με συστηματική, «κυκλωτική» προσπάθεια. Τα καλά νέα είναι ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει μια νέα μέθοδος αδυνατίσματος, που θα αξιοποιεί τα νεύρα του σώματος για να διασπάσει τα λίπη!

Η ενδιαφέρουσα είδηση δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας «Cell». Αυτή τη φορά οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροβιολόγο Ana Domingos του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Γκουλμπενκιάν και τον Jeffrey Friedman του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων οι νευρώνες του λίπους ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν με μπλε φως. Η τεχνική αυτή λέγεται οπτογενετική και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε αυτό το πεδίο, μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που «καθοδηγεί» τις διαδικασίες της λιπόλυσης και της μείωσης του λίπους. Όπως αποδείχτηκε, με αυτό τον τρόπο ήταν εφικτή η διάσπαση των λιπών και η απώλεια βάρους. 

Ο λιπώδης ιστός συνιστά το 20% έως 25% του βάρους του ανθρώπινου σώματος, αποθηκεύοντας ενέργεια κυρίως με την μορφή τριγλυκεριδίων. Η ορμόνη λεπτίνη, που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους, «ενημερώνει» τον εγκέφαλο για το πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα.Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης πέσουν, αυξάνεται η όρεξη, ενώ το αντίστροφο (μείωση όρεξης και επιτάχυνση μεταβολισμού) συμβαίνει, όταν αυξηθεί η λεπτίνη. Ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, μπορεί - μέσω του νευρικού συστήματος - να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επέμβει η λεπτίνη. Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων του λίπους οδηγεί στην έκκριση της νορεπινεφρίνης, μιας ουσίας - νευροδιαβιβαστή που «πυροδοτεί» μια αλυσίδα βιοχημικών εξελίξεων μέσα στα λιπώδη κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.

Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής των ερευνητών, ο εγκέφαλος πολλών παχύσαρκων ανθρώπων δεν αντιδρά στην επίδραση της λεπτίνης, γι' αυτό δεν χάνουν βάρος. Όμως η νέα μέθοδος - που υποκαθιστά τη δράση της λεπτίνης - θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική. Το επόμενο βήμα είναι η παρασκευή φαρμάκων, που θα ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα του λίπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: