Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώω για να αδυνατίσω;


Υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά. Τρία μακροθρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη για να είμαστε υγιείς. Σε τι ποσότητα όμως τα χρειαζόμαστε;

Έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές τον μύθο ότι, για να είναι επιτυχημένη μια δίαιτα, οι υδατάνθρακες είναι απαγορευτικοί. Σίγουρα γνωρίζουμε ότι, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Από την άλλη πλευρά, το να κόβουμε εντελώς μια διατροφική ομάδα από την ζωή μας θα έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες.

Άρα, η ερώτηση παραμένει: Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε για να χάσουμε κιλά;

Αρχικά, ας θυμηθούμε τα βασικά. Οι υδατάνθρακες, μαζί με την πρωτεΐνη και τα λιπαρά είναι τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη – και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες – για να είμαστε υγιείς. Λειτουργούν ως καύσιμο του οργανισμού. Και οι καλύτερες πηγές τους είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Τότε, γιατί οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει τόσο κακή φήμη;

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν διαφορετικά είδη υδατανθράκων. Υπάρχουν οι απλοί και οι σύνθετοι. Όπως και επεξεργασμένοι—κοινώς, η ζάχαρη. Τις περισσότερες φορές, καταναλώνουμε τους λάθος και όχι τους πολύτιμους σύνθετους που βρίσκουμε στα λαχανικά.

Κατά μέσον όρο, χρειαζόμαστε 130 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά. Αν, ταυτόχρονα, γυμναζόμαστε τακτικά, οι απαιτήσεις του οργανισμού μας αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου το 80% της ενέργειας που καίμε ενώ γυμναζόμαστε προέρχεται από υδατάνθρακες.

Την ίδια στιγμή, αν δεν καταναλώνουμε αρκετούς, ο οργανισμός μας θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα που έχουμε στο σώμα μας για να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συμπτώματα όπως κόπωση και ζάλη.

Συνεπώς, αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά και γυμνάζεστε συχνά, ίσως θα έπρεπε να καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες από το ελάχιστο όριο των 130 γραμμαρίων. Αλλά εδώ πρέπει να είστε προσεκτικοί: Για να είστε σίγουροι ότι όλοι οι υδατάνθρακες που καταναλώνετε θα αξιοποιηθούν ως ενέργεια και δεν θα αποθηκευτούν ως λίπος, πρέπει να φροντίζετε πως κάθε σας γεύμα δεν θα περιέχει περισσότερα από 40 γραμμάρια, και 60-80 γραμμάρια στα γεύματα αμέσως πριν και μετά την γυμναστική.

Πηγή: https://gimnastirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: