Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Γιατί σήμερα έχουμε πιο πολλά κιλά σε σχέση με τον μέσο πολίτη των ’80ς. Ποιοι παράγοντες άλλαξαν και αυξάνουν το βάρος



Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έδειξε, ότι σήμερα ο μέσος άνθρωπος, είναι αρκετά πιο παχύς σε σύγκριση με το 1980.

Οι ερευνητές κατέληξαν, πως οι ενήλικες που ζούσαν στη δεκαετία του ’80, έτρωγαν περισσότερο και ασκούνταν λιγότερο, ενώ σήμερα κάποιος που αθλείται συστηματικά και καταναλώνει λιγότερες θερμίδες, είναι πιο παχύς από τον κλασικό τύπο των ΄80ς.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελετήθηκε η κατανάλωση θερμίδων 36.400 αμερικανών από το 1971 μέχρι και το 2008, όπως και τα δεδομένα σωματικής άσκησης από το 1988 έως το 2006.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες, τη διάρκεια εκγύμνασης, την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν, ότι σήμερα ακόμη κι αν κάποιος γυμνάζεται και προσέχει τη διατροφή του, θα είναι παχύτερος από ότι θα ήταν αν ζούσε στη δεκαετία του ’80.
Δηλαδή κάποιος που καταναλώνει τον ίδιο αριθμό θερμίδων, τις ίδιες ποσότητες λιπαρών και πρωτεΐνης και γυμνάζεται όσο κάποιος το 1980, έχει περίπου 3 φορές μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος.
Συμπερασματικά, η αύξηση του βάρους δεν εξαρτάται μόνο από τις θερμίδες που καταναλώνονται και εκείνες που καίγονται.


Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και το σωματικό βάρος, που δεν υπήρχαν παλαιότερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι οι ρύποι, όπως τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα, μεταβάλλουν τις ορμόνες που ελέγχουν το βάρος.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χημικά γλυκαντικά που περιέχουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Η κατανάλωση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επηρεάζει τα κιλά και είναι σίγουρο ότι η πολυφαρμακία έχει αρνητικά αποτελέσματα και στη σιλουέτα.

Άλλωστε κάποια φάρμακα έχουν αυξηθεί δραματικά σε σχέση με τη δεκαετία του ΄80, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, περιλαμβάνεται και η υπερβολική κατανάλωση κρεατικών. Το κρέας και άλλα ζωικά παράγωγα, πολλές φορές περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά, που αλλάζουν τη σύνθεση βακτηρίων στον οργανισμό και είναι γνωστό ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων των εντέρων, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα αν και οι πολίτες γυμνάζονται περισσότερο και γνωρίζουν περισσότερα για τη διατροφή, οι υπέρβαροι έχουν αυξηθεί.

Πηγή: http://www.valueforlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: