Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

To maximum βάρος που μπορείς να βάλεις μετά από μία ημέρα ατασθαλίας


Μάλλον είσαι ένας ακόμα διαιτεύων που εχθές το βράδυ «έσπασες» υποκύπτοντας στις μεταμεσονύχτιες λιγούρες και σήμερα ψάχνεις απεγνωσμένα στο διαδίκτυο για να βρεις έστω και ένα άρθρο να σε καθησυχάζει και να απαλλαγείς από τις τύψεις σου. Ηρέμησε, αγαπητέ ιντερνετικέ ταξιδιώτη με προτίμηση στα νυχτερινά σνακ! Η αναζήτησή σου έφτασε στο τέλος της. Την επόμενη φορά που θα σε τρώνε οι τύψεις (όπως ακριβώς έφαγες και εσύ το σακούλι με τα πατατάκια) και θα μισείς τον εαυτό σου γιατί χάλασες τη δίαιτα, ενώ πήγαινε τόσο καλά, μπορείς να χαλαρώσεις. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και nutrition director δρ. Samantha Cassetty, έχεις κάνει μηδαμινή ζημιά.


Όπως μας πληροφορεί η ίδια, πρέπει να καταναλώσεις έναν τεράστιο, σχεδόν εξωπραγματικό αριθμό θερμίδων για να πάρεις έστω και μισό κιλό στη διάρκεια μίας μόνο ημέρας.

«Είναι αδύνατον να βάλεις βάρος από τη μία μέρα στην άλλη, ακόμα και αν το παρακάνεις. Ο λόγος είναι απλά μαθηματικά. Ακόμα και αν δεν είναι 100% ακριβές, ο βασικός κανόνας ισχύει: για να πάρεις βάρος μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει να φας 3,500 θερμίδες παραπάνω από αυτές που τρως και καις από το πρωί εώς το βράδυ μίας νορμάλ ημέρας».


Ας υποθέσουμε λοιπόν πως, έχοντας πρόγραμμα δίαιτας, εσύ καταναλώνεις καθημερινά 1.200 θερμίδες. Για να πάρεις βάρος απευθείας από Τετάρτη σε Πέμπτη θα πρέπει να φας τις καθιερωμένες 1,200 και 3,500 επιπλέον. Δηλαδή 4,700 θερμίδες στο σύνολο.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένο, θα δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτές τις θερμίδες. Φαντάσου λοιπόν πως εκτός του μενού που έχεις προγραμματίσει να φας σήμερα, αποφασίζεις να προσθέσεις τα εξής:

Ένα μεγάλο burger (860 θερμίδες)
Ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας (795 θερμίδες)
Ένα μπολ με onion rings (340 θερμίδες)
Τρία ποτήρια κρασί (370 θερμίδες)
Δύο φτερούγες κοτόπουλου (110 θερμίδες)
Πατατάκια με ντιπ (290 θερμίδες)

Είναι παραπάνω φαγητό από ό,τι μπορεί να αντέξει ένα φυσιολογικό στομάχι και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο όριο. Όχι, δεν σε προκαλούμε.


Έτσι λοιπόν, μπορείς άνετα να αντιμετωπίσεις μία cheat day και να φας ό,τι τραβάει η όρεξή σου με την προϋπόθεση πως την επόμενη μέρα θα επιστρέψεις στο κανονικό σου πρόγραμμα, συνεχίζοντας ακάθεκτος την προσπάθεια.

Αν από την άλλη κάνεις τη μία σκανταλιά μετά την άλλη και καταλήξεις να πάρεις βάρος αντί να το χάσεις, ούτε αυτό πειράζει. Πάρε μία βαθιά ανάσα και ξεκίνα από την αρχή και αγάπα τον εαυτό σου.

Πάμε για παγωτό;


Δεν υπάρχουν σχόλια: