Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Λιγότερα Γεύματα Καταναλώνουν Οι Υπέρβαροι



Οι υπέρβαροι ενήλικες τρώνε λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, αλλά… παρόλα αυτά λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και είναι λιγότερο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.
Αντίθετα, ενήλικες φυσιολογικού βάρους, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν χάσει πολλά κιλά και διατηρούν το βάρος τους τρώνε περισσότερο συχνά. Η επικεφαλής της έρευνας, Jessica Bachman, του Πανεπιστημίου Marywood στην Πενσυλβανία, δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο συχνά συνήθως έχουν χαμηλότερο βάρος. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει την αιτία.
Η σχέση μεταξύ του αριθμού γευμάτων που καταναλώνουν καθημερινά οι άνθρωποι και της ικανότητας διατήρησης του βάρους μετά από απώλεια κιλών ήταν ασαφής, δήλωσε η ερευνήτρια. Συγκεκριμένα, ήθελε να κατανοήσει τι έκαναν οι άνθρωποι που είχαν χάσει πολλά κιλά για να διατηρηθούν στο νέο τους βάρος.
Η Bachman παρακολούθησε περίπου 250 ανθρώπους για ένα χρόνο αναλύοντας στοιχεία που συλλέχτηκαν σε 2 μεγάλες έρευνες. Η μια εστίαζε στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 47, που ισοδυναμεί με περίσσιο βάρος ή παχυσαρκία. Η άλλη έρευνα εστίασε σε ενήλικες φυσιολογικού βάρους με ΔΜΣ μεταξύ 19 και 24,9. Οι μισοί είχαν χάσει 13,6 κιλά περίπου και διατηρούνταν στο κατώτερο βάρος τους για περίπου 5 χρόνια.
Κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες φυσιολογικού βάρους κατανάλωναν 3 γεύματα και λίγο περισσότερο από 2 σνακς την ημέρα, ενώ όσοι ήταν υπέρβαροι κατανάλωναν 3 γεύματα και λίγο περισσότερο από 1 σνακ την ημέρα, κατά μέσον όρο.
Γενικά, όσοι διατηρούσαν το βάρος τους μετά από απώλεια κιλών κατανάλωναν τις λιγότερες θερμίδες, περίπου 1.800 την ημέρα σε σύγκριση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρους που προσλάμβαναν 1.900 και περισσότερες από 2.000 θερμίδες την ημέρα αντίστοιχα.
Η Bachman δήλωσε ότι η κατανάλωση σνακ μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην αποφυγή της αύξησης βάρους κρατώντας μακριά την έντονη πείνα. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος τρώει πιο συχνά σταματά να νιώθει μεγάλη πείνα. «Αν περιμένει 10 ώρες μετά την τελευταία φορά που κατανάλωσε κάτι καταλήγει να τρώει περισσότερη τροφή». Παρατήρησε ότι όσοι διατηρούνταν στα νέα τους κιλά ήταν επίσης περισσότερο δραστήριοι, καίγοντας περίπου 3.000 θερμίδες την εβδομάδα με άσκηση ή άλλες δραστηριότητες σε σύγκριση με 2.000 θερμίδες την εβδομάδα, στους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους και 800 στην ομάδα των υπέρβαρων. Πρόσθεσε ότι το να είναι κάποιος ιδιαίτερα δραστήριος και να τρώει πιο συχνά βοηθά στη διατήρηση της σιλουέτας. Η ερευνήτρια θεωρεί ότι χρειάζονται νέες έρευνες.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: