Πέντε από τα πιο βασικά τρόφιμα που πρέπει να υπάρχουν συχνότερα στο καλοκαιρινό τραπέζι μας και να τα τιμούμε… δεόντως.
- 1. Γιαούρτι:
Σχεδόν πλήρως αξιοποιήσιμη πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών. 1 κυπελλάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι με 2% λιπαρά αποδίδει περίπου 113 θερμίδες και καλύπτει κατά μέσο όρο το 31% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης (Ε.Η.Π.) σε ασβέστιο (250 mg), 24% σε φώσφορο, 13% σε κάλιο και 7% σε μαγνήσιο.
- 2. Ελαιόλαδο:
Το βασικό συστατικό της παραδοσιακής μας διατροφής. Με 1 κουταλιά της σούπας ωμό ελαιόλαδο προσλαμβάνουμε περίπου 117 θερμίδες και 13 γραμμ. λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα, ενώ καλύπτουμε ένα αξιόλογο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, όπως βιταμίνη Ε (8-12%), καροτένια, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή κ.ά.
- 3. Ντομάτα:
Πολύτιμος σύμμαχος του δέρματος ενάντια στην υπεροξείδωση και τις υψηλές θερμοκρασίες. 1 μέτριου μεγέθους ωμή ντομάτα (150 γραμμ.) μας δίνει κατά μέσο όρο 36 θερμίδες, 3,5 γραμμ. φυτικές ίνες και 4,2 mg λυκοπένιο. Συγχρόνως, καλύπτει περίπου το 9% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά (μονάδες ORAC), το 11% σε φολικό οξύ, το 38% σε βιταμίνη C και το 13% σε κάλιο.
- 4. Ρύζι σκούρο:
Παρέχει ενέργεια, χωρίς να ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα. 1 φλιτζάνι βρασμένο σκούρο ρύζι (μερικώς αποφλοιωμένο) μας προσφέρει περίπου 156 θερμίδες και 3 γραμμ. φυτικές ίνες. Από πλευράς ανόργανων στοιχείων, καλύπτει το σύνολο της Ε.Η.Π. σε βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και μαγγάνιο, το 55-90% των βιταμινών Β1, Β3, Β5 και Β6, το 30% σε βιταμίνη Ε, το 27% σε κάλιο, το 18% σε ψευδάργυρο και το 15% σε σελήνιο.
- 5. Σαρδέλες:
Θησαυρός θρεπτικών συστατικών με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. 1 μερίδα (150 γραμμ.) ψητές σαρδέλες αποδίδουν κατά μέσο όρο 231 θερμίδες, 28 γραμμ. πρωτεΐνες και 12 γραμμ. λιπαρά, εκ των οποίων περίπου 1 γραμμ. ω-3 λιπαρά οξέα. Όταν τις τρώμε με τα κόκαλα, μας παρέχουν επίσης 150 mg ασβέστιο, 165 mg φώσφορο, 2,8 mg σίδηρο και 60 mg μαγνήσιο, ενώ υπερκαλύπτουν τις συνήθεις απαιτήσεις μας στις βιταμίνες D, B6 και Β12.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου