Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μύθοι που σαμποτάρουν τη διατροφή σας


Όλοι γνωρίζετε τους κύριους κανόνες για την καλή διατροφή – να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, να περιορίσετε τα λιπαρά και να πίνετε νερό...
Αλλά πέρα ​​από τα βασικά, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που τους πιστεύουμε μέχρι και σήμερα και οι οποίοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Διαβάστε παρακάτω, ώστε να πάρετε κάποιες συμβουλές και να καταρρίψετε ορισμένους κοινούς διατροφικούς μύθους.

Μύθος: Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα συμπληρώματα μπορεί να αναπληρώσουν μια φτωχή διατροφή
Μπορεί ένα πολυβιταμινούχο να δώσει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε, ενώ έχετε άσκημες διατροφικές συνήθειες; Η απάντηση είναι αρνητική. Είναι πάντα καλύτερο να παίρνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από ολόκληρα τα τρόφιμα. Δεν είναι ακόμα γνωστό, πόσο καλά απορροφούνται οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, όταν τα παίρνετε από τα συμπληρώματα. Εάν, λοιπόν σας λείπει κάποια βιταμίνη, και πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα, τότε να το συνδυάζετε πάντα με μια σωστή διατροφή.

Μύθος: Τα καφεϊνούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση
Για χρόνια πολλοί πιστεύανε ό,τι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση. Αλλά, οι έρευνες αντικρούουν αυτή τη πεποίθηση και υποστηρίζουν ό,τι δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της αφυδάτωσης.

Μύθος: Η παράλειψη του πρωινού θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Ενώ η παράλειψη του πρωινού μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα για να χάσετε κιλά, αντ” αυτού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού, αργότερα μέσα στην ημέρα. Μια μελέτη του 2005 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι εκείνοι που χάνουν το πρωινό γεύμα, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Μύθος: Οι υδατάνθρακες θα αυξήσουν το λίπος
Πολλοί πιστεύουν ό,τι η κατανάλωση των υδατανθράκων, θα αυξήσει το βάρος και το σωματικό λίπος. Όμως, εφόσον υπάρχει η σωστή ποσότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες είναι το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής και εάν τους αποφεύγετε, τότε δεν λαμβάνετε σημαντικές θρεπτικές ουσίες, που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μύθος: Η κατανάλωση χυμών φρούτων είναι εξίσου υγιής, όπως όταν τρώτε φρέσκα φρούτα
Ενώ ο χυμός μπορεί να είναι πιο βολικός, από τα φρέσκα φρούτα, στερείται μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Διότι, όταν τα φρούτα έχουν επεξεργαστεί και έχουν μετατραπεί σε χυμό, το κύριο θρεπτικό συστατικό που χάνεται, είναι η φυτική ίνα.Ενώ, εάν τα τρώτε, θα πάρετε τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας, και θα νιώθετε χορτάτοι. Εάν, όμως δεν θέλετε να αποχωριστείτε τους φρέσκους χυμούς, τότε καλό είναι να τους καταναλώνετε, σε όχι περισσότερο από ½ φλιτζάνι την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: