Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν

Ποιος είπε ότι ο πάντα κομψός ηγέτης μόδας δεν είχε ποτέ προβλήματα με το βάρος του; 

Μπορεί να έχει συμβάλει όσο λίγοι στη δημιουργία του καχεκτικού πρότυπου στον χώρο της μόδας, ωστόσο, όταν η κουβέντα έρχεται σε ζητήματα καθημερινής διατροφής, αν μη τι άλλο, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής 


Δεν είναι ούτε μυστικό ούτε είδηση ότι ο "Κάιζερ" της μόδας κατά το παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με το βάρος του. Και φυσικά η λογική λέει ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς για θέματα ζυγαριάς και περιττών κιλών, κάποιον που όσο να 'ναι έχει βάλει το χέρι του σ' αυτό που λέμε δημιουργία "ανορεξικού προτύπου". 

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά μέσα σε κάθε άνθρωπο, η πιο ειλικρινής, αυτή που καταλαβαίνει από όρια και κυρίως διακρίνει το τι είναι εφικτό και τι όχι. Όταν, λοιπόν, κάποιος όπως ο Lagerfeld εξομολογείται το πώς κάποτε κατάφερε να χάσει 42 κιλά (μόνο και μόνο για να χωρέσει σε κοστούμια του Hedi Slimane), χωρίς να χρειαστεί να δυστυχήσει ή να παραφρονήσει, καταφέρνει να δώσει συμβουλές που -ναι - έχουν πρακτική εφαρμογή και αποτέλεσμα. 

Να, ένα μικρό απόσταγμα της εμπειρίας του από αυτό που θα λέγαμε προσεγμένη διατροφή, με αβίαστα tips όπως εκείνος τq έχει σταχυολογήσει μέσα στα χρόνια με μικρά σκαμπανεβάσματα στο βάρος - και το μέγεθος των ρούχων - αλλά όχι στη διάθεση και την ψυχολογία του. 

1. "Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο δεν σου αρέσεις, και ξεκίνα δίαιτα". Το θέμα δεν είναι να το δούμε ως καταναγκαστικό έργο, αλλά κάτι το οποίο έρχεται να ενταχθεί με ομαλότητα στον τρόπο της ζωής μας. Έτσι, από δίαιτα θα γίνει διατροφή κι από διατροφή τρόπος ζωής και φιλοσοφία καθημερινότητας. 

2. "Πιες τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα. Όλο αυτό το νερό καθαρίζει πραγματικά τον οργανισμό". Πράσινο τσάι ή έστω καφές, χωρίς γάλα και ζάχαρη, χυμοί φρούτων και πολύ νερό κατά τον Lagerfeld - που τον Σεπτέμβριο γίνεται 86 ετών! - κρατούν το σώμα ασφαλές από τοξίνες, ενυδατωμένο και τον εγκέφαλο σε διαύγεια. Κανείς αφυδατωμένος δεν είναι ευτυχής και μπερδεύει το αίσθημα της πείνας με εκείνο της δίψας, κατά τον "Κάιζερ" της μόδας. 

3. "Ταξίδια και δίαιτες δεν πάνε μαζί. Για όσο διάστημα βρίσκεσαι σε διατροφή, απόφυγε τις μεγάλες εκδρομές και τις μετακινήσεις". Πρωινό στις 8, γεύμα στη 1, βραδινό στις 8. Ο Lagerfeld προτείνει συνέπεια και προσήλωση στο πρόγραμμα κι αυτό δεν ευνοείται από τα πέρα - δώθε και τις αναβολές στα γεύματα. 

4. "Γέλα με τον εαυτό σου. Για να κάνεις δίαιτα, σημαίνει ότι έχεις αίσθηση του χιούμορ. Μην παίρνεις στα σοβαρά αυτό που κάνεις. Είναι κάτι που έχει να κάνει με τις λειτουργίες του σώματος σου. Τελεία. Μην του δίνεις ούτε μικρότερη ούτε μεγαλύτερη αξία, απ' όση ήδη έχει". Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτός που κάνει δίαιτα είναι ένας στρατηγός, με έναν και μόνο στρατιώτη να περιμένει τις διαταγές του: το σώμα του. Οι διαταγές είναι ενοχλητικές και οι αγγαρείες κουραστικές, αλλά πρέπει να τις φέρει εις πέρας. Τίποτα περισσότερο. 

5. "Μην κάνεις τη δίαιτα εμμονή σου. Μη ζυγίζεσαι στο σπίτι, μην έχεις ζυγαριά στο σπίτι". Εκείνος, λέει, ζυγίζεται κάθε δύο εβδομάδες και αν. Το να ζυγίζεται κανείς συχνά, όσο κι αν θέλει να ελέγχει την πρόοδο του, εύκολα μετατρέπει αυτή την προσπάθεια σε εμμονή, με δυσάρεστα αποτέλεσμα. 

6. "Μην μπαίνεις ποτέ στη διαδικασία της σύγκρισης". Παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει με τα αγαπημένα του αδύνατα μοντέλα, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής σε ο,τι αφορά θέματα καθημερινότητας. Το να συγκρίνει κανείς το σώμα του με το σώμα ενός μοντέλου μόνο βήματα προς τα πίσω συνεπάγεται. Το θέμα είναι να έχει κανείς εικόνα για το δικό του σώμα και τον προσωπικό του στόχο, πάνω στη ζυγαριά. 

7. "Γυμνάσου απόγευμα". Κόντρα σε όσους αγαπούν την πρωινή γυμναστική, ο Lagerfeld είναι υπέρμαχος του απογευματινού work - out, το οποίο σώζει και από ατασθαλίες που μπορεί να έχουν προηγηθεί ή να έπονται μέσα στη μέρα. 

8. "Κάποτε η δίαιτα πρέπει να τελειώνει". Μετά από 4-5 μήνες, το πολύ μισό χρόνο, η δίαιτα πρέπει να ολοκληρώνεται και όποιος την ακολούθησε να μπαίνει σε μία διαδικασία διατροφής με διατροφολόγιο που θα μπορεί, χωρίς παράπονα και στερήσεις, να διατηρήσει για ακόμη ένα εξάμηνο. Μπορεί και για πάντα, με μικρά διαλείμματα. Αυτό είναι το μυστικό, εξηγεί ο γκουρού της μόδας. 

9. "Καλό πρωινό, πολύ ψάρι, λίγο κρέας, μην παραλείπεις γεύματα". Το θέμα είναι να μη τριγυρίζουμε πεινασμένοι. Το αίσθημα της πείνας μας κάνει πιο ευάλωτους και σε πειρασμούς και τσιμπολογήματα. Το μυστικό είναι το φαγητό να μας χορταίνει, οι μερίδες να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας και να μην αισθανόμαστε ότι κάποιος μας τιμωρεί, κρύβοντας μας τη φέτα το ψωμί σε κάποιο απόμακρο ντουλάπι. Ο ίδιος, όταν αισθάνεται ότι το γεύμα ή το δείπνο που θα φάει δεν τον καλύπτει, κουβαλά μαζί του μισό τοστ, για παν ενδεχόμενο. 

10. "Το μάσημα της τροφής ως άσκηση πολιτισμού". Και κάτι για το τέλος: πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει να μασάμε καλά την κάθε μπουκιά, γιατί βελτιώνουμε τη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών κάθε τροφής. Ο ίδιος το θέτει ως άσκηση πολιτισμού. "Αφήστε κάτω το πιρούνι. Μασήστε καλά την μπουκιά. Ευχαριστηθείτε την σε όλο το μεγαλείο της. Περιμένετε λίγο μέχρι την επόμενη". Δεν είναι μόνο ότι ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Είναι ότι, επειδή ο εγκέφαλος αργεί να στείλει το μήνυμα του κορεσμού, δίνετε περιθώριο στον οργανισμό σας να χορτάσει σωστά. 

Με στοιχεία από το "The Karl Lagerfeld Diet", Metro Books, 2004
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: