Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα άπαχα. Πώς το τεκμηριώνουν


Εδώ και δεκαετίες επικρατεί η άποψη ότι ένα τρόφιμο είναι πιο υγιεινό όταν έχει χαμηλά λιπαρά. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα στη πιο φυσική τους μορφή και με τα απαραίτητα λιπαρά είναι καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επικρατεί η άποψη ότι το λίπος από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι κακό για την υγεία.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής (European Journal of Nutrition) που ασχολήθηκε με το γαλακτοκομικό λίπος, κατέληξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές νόσους, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν άπαχα προϊόντα.

Μια επιπλέον μελέτη του 2013 της Σκανδιναβικής Εφημερίδας για τη Φροντίδα Υγείας (Scandinavian Journal of Primary Health Care) κατέληξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, συγκριτικά με όσους επέλεγαν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως, όταν θέλουμε να ελέγξουμε το σωματικό βάρος μας, δεν είναι όλες οι θερμίδες που καταναλώνουμε ίσες. Ο οργανισμός επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η κάθε λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρης, χορτάτοι και να μην πεινάσουμε ξανά σύντομα. Όταν αφαιρούνται τα λιπαρά, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να χορτάσουμε και λιγότερος για να πεινάσουμε πάλι.


Σύμφωνα με υποθέσεις των επιστημόνων, τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια και ρυθμίζονται οι ορμόνες.
Τα οξέα μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια που καίει ο οργανισμός ή και να μειώσουν την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Αυτά δεν είναι επισημοποιημένα στοιχεία, καθώς πρόκειται για εικασίες των επιστημόνων.

Μια ανασκόπηση του Βρετανικού Περιοδικού Ιατρικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τη δεκαετία του 1970, όταν οι αρχές της υγείας ενθάρρυναν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το λίπος, δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις προειδοποιήσεις, αλλά ήταν απλώς αδύναμες να βασιστούν επίσημα κάπου.

Παρά το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών έχουν οφέλη για την υγεία, δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε αλόγιστες ποσότητες. Εξάλλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα λαμβάνουν ένα μικρό μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλέστερο να επιλέγουμε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως βούτυρο, γιαούρτι, γάλα και άλλα.

Πάντα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων, την προέλευση, την παρασκευή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. 

Πηγή: http://www.valueforlife.gr

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Τι σημαίνει «ζωηρό περπάτημα»; Επιστήμονες απαντούν πόσα βήματα το λεπτό κάνουν καλό στην υγεία


Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους -ιδίως σε όσους δεν ασκούνται συστηματικά- να κάνουν καθημερινά «ζωηρό» ή γρήγορο περπάτημα για να προστατεύουν την υγεία τους. 

Όμως τι σημαίνει στην πράξη ζωηρό και γρήγορο περπάτημα; Περίπου 100 βήματα το λεπτό, είναι η επιστημονική απάντηση. Τα βήματα αυτά θεωρούνται επαρκή για να έχει ένας άνθρωπος όφελος στην υγεία του. 

Αν κανείς θέλει κάτι ακόμη πιο έντονο, τότε περνάει στο δυναμικό βάδισμα, που είναι περίπου 130 βήματα το λεπτό. Από εκεί πέρα, θεωρείται ότι αρχίζει πια το τρέξιμο. Ως όριο ανάμεσα στο βάδισμα και στο τζόκινγκ θεωρούνται τα 140 βήματα το λεπτό. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας Κατρίν Τούντορ-Λοκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-Άμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, σύμφωνα με τους «Times New York, μελέτησαν 38 έρευνες που κατέγραφαν το βάδισμα των ανθρώπων άνω των 18 ετών (έως την τρίτη ηλικία) και τις επιπτώσεις στην υγεία τους. 

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζωηρό ή γρήγορο βάδισμα γίνεται με ρυθμό περίπου 1,7 χιλιομέτρων την ώρα ή 100 βημάτων το λεπτό. 

«Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο ρυθμός πιθανότατα δεν είναι κουραστικός για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους» δήλωσε η δρ Τούντορ-Λοκ. Όπως είπε, για μερικούς ανθρώπους γρήγορος ρυθμός βαδίσματος σημαίνει 98 βήματα και για άλλους 102, αλλά ο μέσος όρος είναι τα 100 για σχεδόν όλους. 

Σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, ένας άνθρωπος πρέπει να περπατά γρήγορα για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 3.000 βήματα τη μέρα με βάση το ρυθμό των 100 βημάτων το λεπτό. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Τι δεν μετράει η ζυγαριά σας


Από σωματική άποψη η ζυγαριά δεν μετράει τη σωματική σας σύνθεση,μόνο τη σωματική μάζα.

Μπορείτε να έχετε μεγάλες διακυμάνσεις ακόμη και μέσα στη μέρα από το νερό που έχετε στο σώμα σας.

Επίσης όταν βλέπετε τον δείκτη ν' ανεβαίνει δεν σημαίνει ότι ενισχύθηκαν οι λιπαποθήκες σας.
Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είχατε μια κακή μέρα.

Αλλά κι από την άλλη μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε αν δείτε τον δείκτη να κατεβαίνει.

Σημασία δεν έχουν τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα αλλά η τάση στην πορεία των εβδομάδων και των μηνών.

Καμιά φορά θα πάρετε κιλά και θα γίνετε πιο εμφανίσιμοι γιατί αυξήσατε τη μυική σας μάζα και άλλη φορά θα χάσετε τα επιθυμητά κιλά για να διαπιστώσετε με πίκρα ότι έχετε γίνει χάλια.

Αυτή η εμμονή με το να χάνουν κάποιοι κιλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι καθόλου ευεξήγητη.

Αλλά είναι γεγονός ότι άτομα λιπόσαρκα προσπαθούν να χάσουν ακόμη περισσότερα κιλά.

Όπως είναι επίσης γεγονός ότι άτομα με κάποια λίγα κιλά παραπάνω είναι και υγιέστερα,και πιο χαρούμενα και πιο επιθυμητά.



Και έρχομαι στο ζουμί του άρθρου:

Η ζυγαριά δεν μετράει επίσης:
  - τις ικανότητές σας
  - την αυτοπεποίθησή σας
  - την προσωπικότητά σας

Κι όμως αυτά τα σημαντικά και άυλα ποιοτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συνυφαίνονται με και να εξαρτώνται από έναν αυθαίρετο αριθμό.

Δεν θα 'πρεπε!

Δεν θα 'πρεπε γιατί μπορεί να πυροδοτήσει παράλογες συμπεριφορές από πολύ λογικά άτομα και μάλιστα σ' αυτό βοηθάει και η άγνοια ή οι ανεδαφικές προσδοκίες σε σχέση με το πόσα κιλά και πόσο γρήγορα μπορούν να τα χάσουν.

Η ζυγαριά κάποιους του βολεύει,κάποιους τους χαλάει. 
Μην τη χρησιμοποιείτε αν ανήκετε στους δεύτερους. 
Υπάρχουν πολλά ποιοτικά στοιχεία που μπορούν να μετρήσουν την πρόοδο σας.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
totalfitness-christos.blogspot.com

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η (άνοστη) εποχή της κινόα


Οι υπερτροφές, οι οργανικές πρώτες ύλες, οι βιταμινούχοι χυμοί και οι υγιεινές συνταγές κατακτούν όλο και μεγαλύτερο χώρο στο τραπέζι μας. Ο άνθρωπος της νέας εποχής φιλοδοξεί να είναι πιο υγιής από τους προγόνους του. Με την απόλαυση του φαγητού όμως, τι γίνεται;

Εχουν εντυπωσιακά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα τα μαγαζιά (παντοπωλεία, εστιατόρια, delivery…) με φαγητά από οργανικές πρώτες ύλες, γλυκά χωρίς ζάχαρη, vegan προϊόντα και υπερβιταμινούχους χυμούς, ως αποτέλεσμα των νέων διατροφικών τάσεων που επικρατούν διεθνώς αλλά και της κρίσης (που αναγκάζει πολλούς να δοκιμάσουν νέα επαγγέλματα). Την ίδια στιγμή τέτοιου είδους φαγητά έχουν προστεθεί στο μενού ακόμα και σε παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ οι υπερτροφές τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φροντίζω κι εγώ να διατρέφομαι όσο γίνεται υγιεινότερα, επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή στην ποιότητα της τροφής μου και τις βιταμίνες που μου δίνει. Ομως, όταν τις προάλλες βγήκα με φίλους για να τα πιούμε, και βρεθήκαμε να τσουγκρίζουμε το (βιολογικό) κρασί μας πάνω από ένα πιάτο κινόα και μια τάρτα με (βιολογικό) σπανάκι και φαγόπυρο, σκέφτηκα πως μάλλον κάτι δεν κάνουμε καλά. 

Ο,τι και αν σκέφτηκα εγώ, η επιστήμη μίλησε και έχει τον πρώτο λόγο: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα («Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας») του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Ελληνες συνεχίζουν τις κακές συνήθειες στη διατροφή τους, καταναλώνοντας λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη, αγνοώντας τις σχετικές συστάσεις των ειδικών. Την ίδια στιγμή η πρόσληψη των ωφέλιμων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων κρίνεται χαμηλή. Οπότε βουρ στο βιολογικό σπανάκι και το φαγόπυρο ή σε ό,τι άλλο μπορεί να μας σώσει; 

Ανθρωπος με πάθη και αδυναμίες είμαι, δεν μπορώ να μη νοσταλγήσω τις παλιές καλές εποχές. Τότε που το φαγόπυρο δεν το γνωρίζαμε και το κρασί το συνοδεύαμε με τηγανητά κεφτεδάκια, τηγανητά κολοκυθάκια και τηγανητές πατάτες. Ενα τέτοιο τραπέζι θεωρείται έγκλημα από τον σύγχρονο διαιτολόγο. Δεν λέω πως δεν έχει τα δίκια του, πιθανώς παραφάγαμε κεφτέδες, και φαίνεται αυτό στα κιλά και στη φυσική κατάστασή μας. Ομως από το βλαπτικό τηγάνι μέχρι την κινόα που πλασάρεται σχεδόν ως η ιδανική τροφή του διατροφικά συνειδητοποιημένου ανθρώπου, δεν μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο; Εστω το μέτρο που θα μας επιτρέψει να απολαμβάνουμε και τα οφέλη για την υγεία μας και την ικανοποίηση ενός εύγεστου και λαχταριστού πιάτου; Γιατί η κινόα είναι άνοστη. «Θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία» μου λέει φίλη που ασχολείται επαγγελματικά με το μαγείρεμα, «κυρίως πολύ πλύσιμο για να μη μυρίζει σαπουνίλα». Και τα ασπρόρουχα θέλουν πολύ πλύσιμο, έχεις όμως αποτέλεσμα: ασπρίζουν! Ενώ η κινόα, είτε με ελαφρά γεύση σαπουνιού είτε άνευ, άνοστη παραμένει. 


Κάποιοι κάνουν πλύση εγκεφάλου στον ίδιο τους τον εαυτό πείθοντάς τον πως… ουδέν νοστιμότερον του νερόβραστου

Εννοώ πως με όλους αυτούς τους νέους ψαγμένους σεφ που μαγειρεύουν αποκλειστικά με βιολογικές πρασινάδες από τον μπαξέ τους, με όλες αυτές τις εισαγόμενες μόδες περί υγιεινής διατροφής (που ενίοτε καταλήγουν σε απίστευτα άνοστα αποτελέσματα), με τις οργανικές πρώτες ύλες να σερβίρονται ως μαγικά συστατικά μίας διατροφής που θα μας διατηρήσει για πάντα γερούς και με το vegan τσουνάμι (μεγάλη και ενδιαφέρουσα αυτή η κουβέντα) να πλήττει και την Ελλάδα, ξεχνάμε πως το φαγητό είναι και απόλαυση. Μια απόλαυση που στην αγωνιώδη προσπάθειά μας να τραφούμε σωστά (δηλαδή υγιεινά) έχουμε αρχίσει να τη στερούμαστε, ή τις φορές που την επιτρέπουμε στον εαυτό μας να την πληρώνουμε ακριβά. Υποφέροντας από τις τύψεις που, μόλις κατεβάσουμε την τελευταία μπουκιά του μουσακά, θα μας επισκεφθούν. («Τελικά δεν είναι το φαγητό που μας παχαίνει, οι τύψεις είναι» μου έλεγε τις προάλλες φίλος που έχει κάνει το γραφείο του διαιτολόγου δεύτερο σπίτι του). 

Κάποιοι κάνουν πλύση εγκεφάλου στον ίδιο τους τον εαυτό πείθοντάς τον πως… ουδέν νοστιμότερον του νερόβραστου. Αλλοι παγιδεύονται σε ιδεολογίες που ακόμα και αν ξεκινούν από σωστή βάση καταλήγουν να γίνουν βασανιστικές στην καθημερινή εφαρμογή τους. Υπάρχουν πάντα και τα θύματα του μάρκετινγκ που καθημερινά πλασάρει τα νέα θαυματουργά τρόφιμα. Ομως, όσο και αν η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί παρά να είναι επιδίωξη του σύγχρονου ανθρώπου, το ίδιο απαραίτητο είναι και το νόστιμο φαγητό. Για τη χαρά, για την ηδονή, ακόμα και για την «αμαρτία» – γιατί και για να κάνουμε πότε πότε καμία αμαρτία ζούμε. 

Φίλη που μεγαλώνει τα δύο παιδιά της χωρίς να τους δίνει ζάχαρη (έχει και αυτή στοχοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια) και επιμένοντας στις σαλάτες και στα φρούτα, μου έλεγε πως την πλησίασε τις προάλλες ο μικρός της (7 ετών είναι) και της είπε σχεδόν εκστατικά: «Μαμά, σήμερα πείνασα πολύ, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θέλω ένα ωραίο δροσερό αγγουράκι!». Η μαμά προβληματίστηκε: «Αναρωτήθηκα πόσο φυσιολογικό είναι για ένα παιδί να λιγουρεύεται ένα δροσερό αγγουράκι… Πως κανονικά θα έπρεπε να μου ζητάει παγωτό. Εχω κάνει κάτι λάθος;» Δεν είμαι ο κατάλληλος για να απαντήσω, μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί πως τα παιδιά που μεγάλωσαν αποκλειστικά με σαλάτες είναι οι υπεράνθρωποι της νέας εποχής. Δεν κρύβω όμως πως χαίρομαι που μεγάλωσα τρώγοντας παγωτά. Γιατί τα ευχαριστήθηκα. Αλλά και πώς τώρα, τις ελάχιστες φορές που επιτρέπω στον εαυτό μου ένα χωνάκι (βιολογικό ή μη) θυμώνω για τις τύψεις που με πιάνουν. Και που με υποχρεώνουν να περπατήσω μία ώρα περισσότερο ή να κάνω πιο σκληρή γυμναστική για να το κάψω, θύμα κι εγώ της άνοστης εποχής της κινόα.

Κοσμάς Βίδος
Πηγή: Protagon.gr

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο 1 στους 4 που γράφεται στο γυμναστήριο, παχαίνει. Γιατί η γυμναστική μπορεί να προσθέσει κιλά;


Το 25% όσων πηγαίνουν γυμναστήριο, παίρνουν κιλά το πρώτο διάστημα άσκησης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι η γυμναστική δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνη της, αλλά χρειάζεται και σωστή διατροφή. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία, αλλά δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει και την απώλεια βάρους.


Αυτό συμβαίνει, γιατί οι αθλούμενοι επαναπαύονται μετά τη γυμναστική, νιώθουν ότι έχουν κάψει πολλές θερμίδες και έτσι τρώνε περισσότερες θερμίδες και σνακ που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έτρωγαν. Παράλληλα, επειδή καταναλώνουν πολύ ενέργεια, κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχουν περισσότερη όρεξη για φαγητό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εταιρία με συμπληρώματα διατροφής Forza Supplements, το 25% των ατόμων που πάνε στο γυμναστήριο παίρνουν βάρος όταν ξεκινήσουν συστηματική άσκηση, το 49% διατηρείται στα ίδια κιλά και το 27% χάνει βάρος.Το 25% όσων πηγαίνουν γυμναστήριο, παίρνουν κιλά το πρώτο διάστημα άσκησης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Οι τέσσερις στους δέκα καίνε 300-500 θερμίδες με μια ώρα έντονης προπόνησης στο γυμναστήριο, ενώ οι υπόλοιποι 100-300 θερμίδες. Έτσι, είναι πιθανό το σνακ που θα φάνε μετά το γυμναστήριο για να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους, να έχει περισσότερες θερμίδες από αυτές που έκαψαν.
Πολλοί πηγαίνουν γυμναστήριο πριν να πάνε για φαγητό, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα αντισταθμίσουν τις θερμίδες που θα πάρουν μετά.

«Πολλοί πηγαίνουν γυμναστήριο γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και τις διατροφικές τους συνήθειες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Οι γυμναστές συμβουλεύουν να τρώμε μετά το γυμναστήριο το πολύ τις μισές θερμίδες από αυτές που κάηκαν από την άθληση. Για παράδειγμα, αν κάψετε 300 θερμίδες, πρέπει να φάτε ένα σνακ που να μην ξεπερνά τις 150 θερμίδες και φυσικά αυτό να είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η επιστήμη μίλησε: Τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές απ’ τη σαλάτα!


Το να τρως υγιεινά είναι δύσκολο, σωστά; Απαιτεί θυσίες. Θέλει ατσάλινα νεύρα. Πρέπει να τρως άνοστες αηδίες και να λες όχι σε φαγητά που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν, σωστά; Λοιπόν, όχι ακριβώς...

Τα καλά νέα έρχονται απ' το Ισραήλ. και το Ινστιτούτο Γουέισμαν. Εκεί λοιπόν, κάτι καλοί κύριοι με λευκές ρόμπες, έκαναν τα πειράματά τους υπό τις οδηγίες του καθηγητή Έραν Σίγκαλ. Και τι ανακάλυψαν; Ότι κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν καλύτερα στις τηγανιτές πατάτες, απ' ό,τι στα λαχανικά και τις μπανάνες!


Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στο Ινστιτούτο να μιλάει με βεβαιότητα. Στο πείραμα έλαβαν μέρος 800 άνθρωποι που κατανάλωσαν τα ίδια γεύματα και κατέγραψαν ύστερα τη φυσική τους δραστηριότητα, την αντίδρασή τους στον ύπνο αλλά και τη δραστηριότητά τους στην τουαλέτα.


Κάποιοι οργανισμοί λοιπόν δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου τους με τις πατάτες. Ούτε τα επίπεδα γλυκόζης. Κάποιοι οργανισμοί απλώς ΔΕΧΟΝΤΑΙ μια χαρούλα τις πατάτες χωρίς να επηρεάζονται. Και όχι, δεν μιλάμε για 1 στους 100.

"Οι μεγάλες διαφορές που βρήκαμε στις τιμές του σακχάρου στο αίμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετά την κατανάλωση του ίδιου γεύματος, μας κάνει αισιόδοξους. Σκεφτόμαστε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να είναι υγιείς και να αποφύγουν ασθένειες όπως ο διαβήτης", μας λέει ο Έραν Σίγκαλ.


Υγιεινή διατροφή με τηγανητές πατάτες; Μοιάζει σχεδόν σαν ψέμα. Όμως μπορεί να είναι μια μεγάλη αλήθεια, φτάνει να είσαι ο κατάλληλος οργανισμός. Ψαξ' το, ποτέ δεν ξέρεις! wink