Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Γυναικομαστία

Γράφει ο Στρατής Γαβριήλ | Πλαστικός ΧειρουργόςDiplomate of European Board of Plastic Surgery
www.sgabriel.gr - info@sgabriel.gr



Ένας στους δέκα εφήβους και

τουλάχιστον επτά στους δέκα

παχύσαρκους άνδρες εμφανίζουν

γυναικομαστία, δηλαδή διόγκωση

του μαστού. Πρόκειται για μια

κατάσταση που τις περισσότερες

φορές είναι καλοήθης αλλά

επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό

την ψυχολογία και τις διαπροσωπικές

σχέσεις του άνδρα.



Η γυναικομαστία είναι μια καλοήθης διόγκωση του μαστού στον άντρα. Πρόκειται για μια συχνή «φυσιολογική» εικόνα στους νέους εφήβους ηλικίας 15-17 χρόνων, αλλά και συνοδός κατάσταση σε παχύσαρκους άνδρες.

Η γυναικομαστία στους εφήβους είναι απόρροια της ορμονικής έξαρσης της ηλικίας και συνίσταται στη διόγκωση του αδένα του μαστού. Προ- καλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης αυτής ηλικίας και ίσως χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, συχνά όμως βλέπουμε να υποστρέφει μετά από μερικά χρόνια. Η διατήρηση της γυναικομαστίας στα επόμενα χρόνια συνίσταται στην αντικατάσταση μέρους του αδένα με λιπώδη ιστό. Η γυναικομαστία στους παχύσαρκους ασθενείς είναι κυρίως λιπώδης με περίσσια δέρματος και ατροφικό αδένα. Ξαφνική ετερόπλευρη διόγκωση του μαστού στον άνδρα εγείρει υποψίες για κακοήθεια και θα πρέπει να ελέγχεται.

Μονόδρομος το χειρουργείο

Η αντιμετώπιση είναι πάντα χειρουργική. Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από το είδος της γυναικομαστίας. Στους εφήβους, μια υποδόριος μερική μαστεκτομή με μικρή τομή στα κάτω όρια της θηλής είναι αναγκαία. Η επέμβαση είναι απλή, ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα και την επομένη να ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του.

Στους ενήλικες άνδρες, όπου το κύριο χαρακτηριστικό της γυναικομαστίας τους είναι ο λιπώδης ιστός, μια λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Και πάλι η μετεγχειρητική πορεία είναι εύκολη. Ο ασθενής εξέρχεται τη ίδια μέρα, ενώ την επομένη μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

Η γυναικομαστία, που παρουσιάζεται σε παχύσαρκους ασθενείς και ιδιαίτερα σε εκείνους μετά την απώλεια βάρους, συχνά απαιτεί την εφαρμογή τεχνικών μείωσης του μαστού, που σημαίνει μεγαλύτερη επέμβαση και τομές για την αφαίρεση της περίσσιας του δέρματος. Και πάλι ο ασθενής θα εξέλθει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, όμως θα χρειαστεί αλλαγές των τομών και αφαίρεση ραμμάτων. Μπορεί να επανέλθει στην εργασία του άμεσα εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, πλην όμως συνιστάται να παραμείνει εκτός αυτής για λίγες μέρες.

Καρκίνος μαστού και στους άνδρες


Η ετερόπλευρη ξαφνική γυναικομαστία απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο (μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή ακόμα και αξονική τομογραφία) πριν κανείς προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Στη περίπτωση που υπάρχουν σοβαροί φόβοι κακοήθειας, η ταχεία βιοψία είναι απαραίτητη. Η θετική απάντηση επιβάλει ριζική μαστεκτομή και αφαίρεση του «φρουρού» λεμφαδένα της μασχάλης. Ανάλογα με τις απαντήσεις των βιοψιών, του τύπου της κακοήθειας και των ορμονικών υποδοχέων, θα ακολουθήσουν θεραπείες ακτινοβολιών, χημειοθεραπειών, ορμονοθεραπειών κ.λπ. Σαν επέμβαση δεν είναι βαριά και γι’ αυτό ο ασθενής μπορεί να εξέλθει σύντομα από το νοσοκομείο, ακόμα και την ίδια μέρα. Η ταλαιπωρία του θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όλες οι επεμβάσεις στο μαστό είναι σχεδόν ανώδυνες και απλά παυσίπονα τις πρώτες μέρες αντιμετωπίζουν τον όποιο μετεγχειρητικό πόνο.


Πρέπει να ξέρεις:


• 1 στους 4 παχύσαρκους άνδρες αναζητά λύση στο πρόβλημα
• Η αποκατάσταση έχει σχεδόν πάντα ικανοποιητικό και μόνιμο αποτέλεσμα
• Αφαίρεση του αδένα χωρίς παράλληλη λιποαναρρόφηση μπορεί να αφήσει την εικόνα εντυπώματος. Το πρόβλημα διορθώνεται με επανάληψη και συμπλήρωση της επέμβασης με λιποαναρρόφηση
• Η κακοήθεια του μαστού στον άδρα έχει συνήθως χειρότερη πρόγνωση από ό,τι στην γυναίκα. Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: