Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το… έντερό μας ευθύνεται για την παχυσαρκία!


Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλείται από ένα είδος βακτηρίων και όχι από το ότι κάποιος τρώει πολύ ή γυμνάζεται λίγο, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Σαγκάη.



Και το καλύτερο όλων: η διατροφή που αλλάζει την ισορροπία των μικροβίων στον οργανισμό, μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στις ιατρικές έρευνες επειδή βιολογικά φέρουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους.

Τα ποντίκια που μελετήθηκαν στην παρούσα έρευνα ήταν τροποποιημένα, ούτως ώστε να έχουν αντοχή στην παχυσαρκία και να μην παίρνουν βάρος παρότι έτρωγαν πάρα πολύ και οι ερευνητές δεν τους παρείχαν ευκαιρίες να γυμνάζονται (λ.χ. δεν είχαν στα κλουβιά τους τροχό για να ανεβαίνουν και να τρέχουν, όπως εκ φύσεως κάνουν).

Όταν, όμως, οι ερευνητές έκαναν σε μερικά από τα πειραματόζωά τους έγχυση του ανθρώπινου εντεροβακτηρίου, τα ζώα γρήγορα πάχυναν.

Το εντεροβακτήριο επελέγη επειδή προγενέστερη μελέτη το είχε βρει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο έντερο ενός ανθρώπου που έπασχε από κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Διεθνούς Εταιρείας Μικροβιακής Οικολογίας» (ISME Journal).

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η έγχυση του εντεροβακτηρίου γινόταν στα ποντίκια για χρονικό διάστημα έως δέκα εβδομάδες.

Όπως εξηγούν ο δρ Ζάο Λίπινγκ, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου Μικροβιακού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Jiaotong της Σαγκάης και οι συνεργάτες του, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το εντεροβακτήριο «μπορεί να συμβάλλει αιτιολογικά στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας» στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ένας ασθενής έχασε 28 κιλά σε εννέα εβδομάδες όταν άρχισε να ακολουθεί ένα διαιτολόγιο «πλούσιο σε δημητριακά ολικής αλέσεως, παραδοσιακά κινεζικά ιατρικά τρόφιμα και προβιοτικά», ενώ τα επίπεδα του εντεροβακτηρίου στο έντερό του μειώθηκαν σε «μη ανιχνεύσιμα» επίπεδα.

Ο ίδιος ο δρ Ζάο, εξάλλου, έχασε 18 κιλά σε δύο χρόνια, αλλάζοντας την διατροφή του ούτως ώστε να περιέχει περισσότερα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το πικρό πεπόνι, για να προσαρμοσθεί η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό «Science» νωρίτερα εφέτος.

Η έρευνα τους δρος Ζάο για τον ρόλο των βακτηρίων στην παχυσαρκία εμπνέεται από την παραδοσιακή κινεζική πεποίθηση ότι τα έντερα αποτελούν «τα θεμέλια της ανθρώπινης υγείας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Science».

Ο δρ Ζάο και οι συνεργάτες του γράφουν στην νεότερη δημοσίευσή τους ότι ελπίζουν να εντοπίσουν περισσότερα βακτήρια της παχυσαρκίας στις μελλοντικές μελέτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: