Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πιο ευδιάθετοι οι παχύσαρκοι εξαιτίας των γονιδίων τους


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συνήθως είναι πιο ευδιάθετοι από τους αδύνατους, επειδή φέρουν ένα γονίδιο το οποίο μειώνει... τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στον Καναδά, το γονίδιο αυτό είναι γνωστό και ως «γονίδιο της παχυσαρκίας», διότι έχει διαπιστωθεί πως όσοι φέρουν ορισμένες μεταλλαγές του διατρέχουν έως και 70% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παχυσαρκία.



Έως τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι το FTO ρυθμίζει την επιθυμία µας για φαγητό και καθορίζει το πόσο πολύ θα φάμε. Τώρα, όμως, διαπιστώθηκε πως μία από τις μεταλλαγές του (ονομάζεται rs9939609) επηρεάζει και την ψυχική διάθεση, μειώνοντας κατά 8% τον κίνδυνο κατάθλιψης.



Οι ερευνητές του ΜακΜάστερ διερευνούσαν την πιθανή συσχέτιση παχυσαρκίας και κατάθλιψης, αλλά μελετώντας 6.561 πάσχοντες από κατάθλιψη και 21. 932 υγιείς εθελοντές που συμμετέχουν σε τέσσερις μεγάλες διεθνείς μελέτες (τις EpiDREAM, INTERHEART, DeCCκαι CoLaus), διαπίστωσαν πως ισχύει το αντίθετο.



Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», αναλύοντας δείγματα DNA από τους εθελοντές τους και τις βαθμολογίες τους σε τεστ ψυχικής διάθεσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έφεραν το γονίδιο FTO είχαν σημαντικά λιγότερες ενδείξεις κατάθλιψης.



«Αρχίσαμε τη μελέτη μας με βάση την υπόθεση ότι κατάθλιψη και παχυσαρκία είναι θέμα εγκεφαλικής δραστηριότητας, οπότε πιστεύαμε ότι το γονίδιο της παχυσαρκίας πιθανώς οδηγεί στην κατάθλιψη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μέυρε, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής και επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας στο ΜακΜάστερ.



«Τελικά διαπιστώσαμε ότι το FTO ασκεί προστατευτική δράση έναντι της μείζονος (σοβαρής) κατάθλιψης, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, και ανεξαρτήτως ηλικίας».



Αν και η μείωση του κινδύνου καταθλίψεως κατά 8% δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, οι ερευνητές λένε πως είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πως τα γονίδια που προδιαθέτουν για παχυσαρκία μπορεί να συσχετίζονται, έστω και αρνητικά, με την κατάθλιψη.

e-diet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: