Η βρετανική εφημερίδα Sun, εστιάζει στο μεγάλο προσδόκιμο ζωής κατοίκων διαφόρων περιοχών ανά τον Κόσμο. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα Ελληνικά Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα η Σύμη....
ως μια από τις περιοχές με τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για μία ώριμη και ποιοτική τρίτη ηλικία.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε αμερικανική έρευνα για την μακροβιότητα σε συνάρτηση με την διατροφή. Στη μελέτη, παρουσιάζεται μία σειρά από περιοχές - μεταξύ των οποίων φιγουράρει και η Σύμη - και αναδεικνύονται οι κρίσιμες διατροφικές επιλογές των κατοίκων τους που ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να ζήσει περισσότερο.
Οπως γράφει η Sun, «στο ελληνικό νησί της Σύμης, οι κάτοικοι συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τα 90. Το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που συμβάλλουν στην μακροβιότητα των ανθρώπων του νησιού είναι η διατροφή τους.
Ποιο είναι το μυστικό τους; Η συμιακή δίαιτα περιλαμβάνει ελαιόλαδο, ψάρι, σάλτσες ντομάτας, λαχανικά και λίγο κρέας. Ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα λαχανικά αποτελούν τον κύριο όγκο των γευμάτων και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταναλώνεται με τα πάντα, από ψωμί μέχρι σαλάτες και λαχανικά. Ετσι, διευκολύνεται η μεταφορά των βιταμικών Ε και Α σε όλο το σώμα, με τις οποίες ενισχύεται η «καλή» χοληστερίνη».
Συνοπτικά οι υπόλοιπες περιοχές είναι:
Οκινάουα, Ιαπωνία: Τα χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων παγκοσμίως, καθώς και 40% χαμηλότερα επίπεδα καρκίνων, συνδέονται με την «μετρημένη» κατανάλωση γλυκοπατάτας, πράσινων λαχανικών και δημητριακών, μαζί με ψάρι, ρύζι, χοιρινό και σόγια, όλα γεμάτα αντιοξειδωτικά.
Χούνζα, Πακιστάν: Στην περιοχή τα ποσοστά καρκίνού κι άλλων σοβαρών ασθενειών είναι μηδενικά ενώ οι πεπτικές διαταραχές και το έλκος είναι άγνωστα για τους κατοίκους. Το μυστικό τους κρύβεται στην ισορροπημένη διατροφή 1900 θερμίδων που ακολουθούν. Κοτόπουλο, λίπος φυτικής προέλευσης και ρύζι ή πατάτα αποτελούν τις βασικές τροφές. Επιπλέον οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα βερίκοκα, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μπάμα, Κίνα: Εδώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και ταχυφαγεία. Δεν είναι τυχάιο λοιπόν που οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι «άγνωστες» ασθένειες. Η διατροφή που ακολουθούν είναι ολιγοθερμιδική και πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει φυσική άσκηση. Τα παιδιά διασχίζουν το βουνό με τα πόδια για να πάνε στο σχολείο ενώ οι ενήλικες ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης.
Καμποντιμέλε, Ιταλία: Το ορεινό αυτό χωρίο μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, είναι γνωστό ως το χωριό της αιώνιας νεότητας αφού οι κάτοικοί του ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, ξεπερνώντας τα 85 έτη. Μελέτες αποδίδουν την μακροβιότητά τους στον καθαρό βουνίσιο αέρα, την άσκηση και την πλούσια σε λαχανικά διατροφή τους. Η τυπική διατροφή των κατοίκων περιλαμβάνει λαχανικά, αντζούγιες και σαρδέλες, εξαιρετική πηγή Ωμεγα-3, απαραίτητων κι ωφέλιμων λιπαρών οξέων. Από ποτό εκτός από το κόκκινο σπιτικό κρασάκι, οι κάτοικοι απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται από κριθάρι και γάλα. Οι χωρικοί επίσης, έχουν βάλει στο πρόγραμμα μια δίωρη αναζωογονητική σιέστα κάθε απόγευμα ενώ πέφτουν για ύπνο νωρίς το βραδάκι καθώς έχουν να σηκωθούν το χάραμα.
Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια – ΗΠΑ: Στην περιοχή ζουν περισσότεροι από 9.000 Αντβεντιστές, οι μακροβιότεροι στην αμερικανική επικράτεια. Η έρευνα έχει δείξει πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τον μέσο Αμερικάνο. Το μυστικό τους, μάλλον, κρύβεται στη διατροφή που επιβάλλει η θρησκεία τους, που ενθαρρύνει τη χορτοφαγία κι αποτρέπει το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις κραιπάλες. Εκτός αυτού η αφθονία ιαματικών πηγών στο μέρος, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του να χαλαρώνουν ενώ η ενθάρρυνση του εθελοντισμού «εξοστρακίζει» την κατάθλιιψη. Το πρωινό είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, ακολουθούμενο από ελαφριά γεύματα και δείπνο, έτσι ώστε να διατηρούνται σε φόρμα.
Βιλκαμπάμπα, Εκουαδόρ: Η Λατινοαμερικάνικη «Μέκκα» της υγείας αναφέρεται συχνά ως «Κοιλάδα της μακροζωϊας». Από το 1950 οι ντόπιοι έχουν χαμηλά ποσοστά ασθενειών ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ζουν μέχρι τα 120. Οι ερευνητές από την πλευρά τους, παραδέχονται ότι η δραστηριότητα και η διατροφή που ακολουθούν τους οπλίζει με υγεία. Από τη δεκαετία του '70 και του '80 οι κάτοικοι ασχολούνται με τα αγροκτήματα και τη χειρονακτική εργασία και ιππεύουν άλογα. Δεν τρώνε σχεδόν καθόλου κρέας και η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φρέσκα βιολογικά λαχανικά ενώ το νερό των πηγών που πίνουν έχει υψηλή συγκέντρωση ανόργανων συστατικών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.
Νικόγια, Κόσταρικα: Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή που μέχρι το 2003 ήταν προσβάσιμη μόνο με πλοίο κι έχει το χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου στη χώρα. Ένας Κοσταρικανός έχει διπλάσιες πιθανότητες να φτάσει στα 90 σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κάτοικο των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή ακόμη και της Ιαπωνίας. Η διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη της ευημερίας τους. Ως προς τη διατροφή το πόσιμο νερό της περιοχές εμπεριέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου ενώ η ηλιοφάνεια εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνη D.
Χονγκ Κονγκ: Με την αιθαλομίχλη και τα πολυώροφα διαμερίσματα του, το Χονγκ Κονγκ δεν συνδέεται με έναν υγιή τρόπο ζωής. Ωστόσο, νέα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι κάτοικοί του είναι από τους μακροβιότερους στον πλανήτη. Το προσδόκιμο ζωής στο Χονγκ Κονγκ για τις γυναίκες αυξήθηκε από τα 86 χρόνια το 2010 σε 86,7 χρόνια το 2012 – προσπερνώντας τους άνδρες Ιάπωνες. Το "Yum cha", το τσαγάκι με τις μικρές λιχουδιές, συνοδεύει κάθε γεύμα τους, παρέχοντάς τους δόσεις αντιοξειδωτικών. Εκτός αυτού, τα ψάρια και τα λαχανικά ψήνονται στον ατμό ενώ στη μαγειρική τους δε χρησιμοποιούνται λίπη, που ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και υψηλή χοληστερίνη. Το Τάι-Τσι επίσης, αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη, ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα, ενισχύει την ισορροπία και την καρδιαγγειακή αντοχή.
Ανδόρα: Αυτό το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό πριγκιπάτο έχει βρει το μυστικό της μακροζωίας. Το προσδόκιμο ζωής εδώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται κι αυτό στην κορυφή του παγκόσμιου πίνακα με το μέσο προσδόκιμο ζωής να είναι 83,5 έτη. Η θέση της Ανδόρας, στην οροσειρά των Πυρηναίων, προωθεί την ενεργό ζωή στην ύπαιθρο. Οι κάτοικοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε μονοπάτια πεζοπορίας και πίστες του σκι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να το ρίχνουν συχνά έξω. Άλλος ένας παράγοντας είναι η υγιεινή διατροφή με άπαχο κρέας, λαχανικά και ελαιόλαδο.
Μακάο: Αυτό το μικτό έθνος, νότια της Κίνας, έχει ένα εντυπωσιακό μέσο προσδόκιμο ζωής 84,4 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά που γεννιούνται εκεί σήμερα αναμένεται να ζήσουν μέχρι το 2097. Οι γυναίκες, ωστόσο, κι εδώ έχουν το προβάδισμα με μέσο προσδόκιμο ζωής τα 87,5, έξι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Το Μακάο αποδίδει το υψηλό προσδόκιμο ζωής στην οικονομία του. Το νησί έχει αρκετά καζίνο – ανάλογων αυτών του Λας Βέγκας – και περισσότερα από το 70% των κερδών επενδύονται στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υψηλή χρηματοδότηση, δίνοντας στους κατοίκους του τη δυνατότητα γυμναστούν δωρεάν. Η τοπική διατροφή επίσης είναι ιδαίτερα υγιεινή, πλούσια σε θαλασσινά και λαχανικά.
Αμπχαζία, Γεωργία: Σχεδόν 100.000 άνθρωποι ζουν στην ορεινή περιοχή της Αμπχαζίας - μια αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, όπου οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως ζούν μέχρι τα 150 χρόνια. Αν και οι ερευνητές απορρίπτουν τα στοιχεία αυτά, οι ηλικιωμένοι έχουν μια υψηλή ποιότητα ζωής και δεν ασθενούν συχνά. Η διατροφή της Αμπχαζίας είναι πλούσια σε λαχανικά, φασόλια και δημητριακά, μέτρια κατανάλωση βότκας, και μικρή κατανάλωση κρέατος, ψαριού και ζάχαρης. Επιπλέον, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα πάντα απορρέουν από τις πράξεις τους, κάτι που τους δίνει μεγαλύτερη αίσθηση του ελέγχου.
parapona-rodou.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου