Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τι είναι η βουλιμία και πως να την αντιμετωπίσετε [video]

Πριν από μερικούς μήνες, ο σκηνοθέτης Rodrigo Prieto έφτιαξε αυτό εδώ το σοκαριστικό βίντεο για το πώς η βουλιμία καταστρέφει εσωτερικά και εξωτερικά το σώμα...

Οι εικόνες είναι σκληρές, όμως το ίδιο σκληρή είναι και αυτή η πλέον «διαδεδομένη» διατροφική διαταραχή, η οποία χτυπά κατά κύριο λόγο κορίτσια στην εφηβική τους ηλικία, και νεαρές γυναίκες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το σύνολο των ασθενών που παρουσιάζουν βουλιμία, μόλις το 10% έως 15% είναι άνδρες, ενώ υπολογίζεται πως 1,1% έως 4,2% των γυναικών παρουσιάζουν νευρική βουλιμία σε κάποια φάση της ζωής τους.



Τι είναι η ψυχογενής βουλιμία:

Πρόκειται για μια σοβαρή διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια ακατάσχετης και υπερβολικής λήψης τροφής (υπερφαγία), συνοδευόμενα από ακραίες προσπάθειες απαλλαγής από το φαγητό, ώστε να μην πάρει το άτομο βάρος. Έτσι το άτομο καταναλώνει ανεξέλεγκτα υπερβολικές ποσότητες φαγητού, και στη συνέχεια προσπαθεί να απαλλαγεί από τις θερμίδες που συνοδεύουν τις ποσότητες αυτές είτε προκαλώντας εμετό, είτε χρησιμοποιώντας καθαρτικά, είτε κάνοντας υπερβολικές δίαιτες. Σε αντίθεση με την πείνα ως βιολογική ανάγκη, η βουλιμία εμφανίζεται ξαφνικά, παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη κατανάλωσης τροφής, δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα, εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (παραδείγματος χάρη γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα), επιμένει ακόμα και αν το άτομο νοιώθει χορτάτο και συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής, ντροπής ή δυσφορίας.


Τα σημάδια του προβλήματος:

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα άτομο πάσχει από βουλιμία; Στον τομέα αυτό, υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια: * Επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας (ταχεία κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο).




Κείμενο: Νικόλας Γεωργιακώδης
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: