Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ενα καταπληκτικό πείραμα: Μείωσαν την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και πέτυχαν την ενεργοποίηση του μεταβολισμού- Τι έκανε ο θερμοστάτης στους 18 & και τις τους 27 βαθμούς

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη του ύπνου. Ποιος είναι αυτός; Απλώς γυρίστε προς το χαμηλό τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στο υπνοδωμάτιο. Τα πιο δροσερά υπνοδωμάτια μπορούν να μεταβάλλουν το αποθηκευμένο καφέ λίπος -που θεωρείται από τους επιστήμονες το «καλό» λίπος- μεταβάλλοντας τη δαπάνη ενέργειας και τη μεταβολική υγεία.


Πείραμα με 5 άνδρες

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πιστεύαν ότι οι ενήλικοι δεν διαθέτουν καφέ λίπος. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες του ιστού στον αυχένα και στο ανώτερο κομμάτι της πλάτης σε πολλούς ενήλικους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το καφέ λίπος είναι μεταβολικώς ενεργό. Οπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια, το καφέ λίπος αφαιρεί το σάκχαρο από την κυκλοφορία του αίματος για να κάψει θερμίδες και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα.

Aνάλογη φαίνεται ότι είναι η διαδικασία στον άνθρωπο. Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes, επιστήμονες των Εθνικών Κέντρων Υγείας των ΗΠΑ έπεισαν πέντε νεαρούς υγιείς εθελοντές να κοιμηθούν, επί τέσσερις μήνες, σε θαλάμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Οι άνδρες συνέχισαν φυσιολογικά την καθημερινή τους ζωή και επέστρεφαν στο εργαστήριο το βράδυ. Ολα τα γεύματά τους ελέγχονταν προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η θερμιδική πρόσληψη. Οταν κοιμούνταν φορούσαν ελαφρύ ρουχισμό και είχαν ένα σεντόνι για σκέπασμα.

Για τον πρώτο μήνα οι ερευνητές διατήρησαν τη θερμοκρασία στους 23,8 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που θεωρείται ουδέτερη και δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον ανθρώπινο οργανισμό. Τον επόμενο μήνα, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 18,8 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία η οποία πυροδοτεί τη δραστηριότητα του καφέ λίπους. Τον επόμενο μήνα η θερμοκρασία στα δωμάτια επανήλθε στους 23,8 βαθμούς, για να εξουδετερωθούν οι συνέπειες των χαμηλότερων θερμοκρασιών, ενώ τον τελευταίο μήνα η θερμοκρασία ανήλθε στους 27,2 βαθμούς Κελσίου. Καθημερινά οι ειδικοί κατέγραφαν τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης και την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και κάθε μήνα μετρούσαν την ποσότητα καφέ λίπους. Οπως διαπιστώθηκε, οι χαμηλές θερμοκρασίες μετέβαλαν αρκετά τα ανδρικά σώματα. Υστερα από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στους 18,8 βαθμούς Κελσίου, η ποσότητα καφέ λίπους είχε διπλασιαστεί και βελτιώθηκε σημαντικά η ευαισθησία της ινσουλίνης, η οποία επηρεάζεται από τις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι νεαροί άνδρες απέκτησαν μεταβολικά πλεονεκτήματα απλά κοιμώμενοι σε ένα δροσερό περιβάλλον, ενώ έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν η θερμοκρασία του υπνοδωματίου ήταν χαμηλότερη.

Πηγή: GRETCHEN REYNOLDS / THE NEW YORK TIMES/Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: