Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αντιμετώπισε το άγχος με σωστή διατροφή


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδίως σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης ευνοεί την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. Το άγχος εμφανίζεται όταν κάποιος αισθάνεται ότι οι υποχρεώσεις του έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει σε αυτές επιτυχώς.

Μερικά από τα συμπτώματά του άγχους είναι οι ταχυπαλμίες, ο πόνος ή το πλάκωμα στο στήθος, η δύσπνοια, οι εξάψεις ή οι κρυάδες, η ναυτία και οι ζαλάδες, η τάση για λιποθυμία. Όταν είναι έντονο και επαναλαμβανόμενο , τότε μπορεί να επηρεάσει τις ψυχοσωματικές λειτουργίες καθώς και την διατροφική συμπεριφορά. Το άτομο το οποίο αντιμετωπίζει καθημερινά στρεσογόνες καταστάσεις πολύ συχνά στρέφεται σε μια ανθυγιεινή διατροφή.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι με το φαγητό καταπολεμάται το άγχος καθώς ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες, οι νευρομεταβιβαστές , οι οποίες απελευθερώνονται όταν το άτομο αισθανθεί χαρά και ικανοποίηση .Στην πραγματικότητα δηλαδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συσχετίσει την πρόσληψη τροφής με ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. 


Τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Πρωτεΐνες: Κρατηθείτε σε εγρήγορση καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες . Με την κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνεται η πρόσληψη της τυροσίνης. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αυξημένη σύνθεση των χημικών ουσιών, ντοπαμίνης και επινεφρίνης ,οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, το μοσχάρι, η γαλοπούλα , τα αυγά καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Υδατάνθρακες: Χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από τον εκνευρισμό καταναλώνοντας τροφές που πλούσιες σε υδατάνθρακες. Με τη διάσπαση των υδατανθράκων κατά την πέψη παράγεται η σεροτονίνη , η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως , το πολύσπορο ψωμί, τα όσπρια καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά.

Φυλλικό οξύ: Πιθανά συμπτώματα θλίψης μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω λήψης φυλλικού οξέος, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται για την μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης . Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα φιστίκια καθώς και ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού.

Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει πολλές χημικές ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα. Είναι πλούσια σε σεροτονίνη η οποία εμφανίζει αντικαταθλιπτική δράση. Επίσης η παρουσία της φαινυλεθυλαμίνης στην σοκολάτα απελευθερώνει στον εγκέφαλο ενδορφίνες ,οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν την διάθεση. 

Σελήνιο: Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να αντιμετωπισθεί προσλαμβάνοντας σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση . Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια, τα δημητριακά και τα λαχανικά.


Τι πρέπει να αποφεύγεται

Αλκοόλ: Πολλά άτομα συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους. Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην σωματική και ψυχική χαλάρωση. Οι μεγάλες ποσότητες όμως ενδέχεται να εντείνουν το στρες και να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.

Καφεΐνη: Σε λογικές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση όμως μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και αϋπνία.

Νικοτίνη: Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην χαλάρωση, στην πραγματικότητα όμως αυξάνει τα επίπεδα άγχους.


Μαρία Κάππου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης LightLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: