Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ακούμε την ερώτηση «Τι να κάνω για να χάσω τα περιττά ψωμάκια που με ταλαιπωρούν;Υπάρχει κάποιο χάπι αδυνατίσματος;» Ευκαιρία λοιπόν να δοθούν κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα.
Σε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Public Policy and Marketing δείχνει ότι, κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τα χάπια αδυνατίσματος οδηγούν τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους και όχι στην απώλεια των περιττών κιλών.
Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε πάνω σε 600 άτομα στην Πενσιλβάνια. Στα άτομα δόθηκε η επιλογή να τρώνε είτε μπισκότα σοκολάτας, είτε απλά μπισκότα, είτε μπισκότα με λίγα λιπαρά ενώ οι μισοί εθελοντές είδαν επίσης ένα διαφημιστικό μήνυμα για ένα νέο αποτελεσματικό χάπι που καταπολεμά το λίπος, πριν διαλέξουν κάποιο απ’ τα μπισκότα. Όσοι είχαν ενημερωθεί για το φάρμακο έφαγαν μεγαλύτερη ποσότητα μπισκότων ανά άτομο, με κάποιους να καταβροχθίζουν έως και 30 κομμάτια. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι όσο πιο παχυντικά ήταν τα μπισκότα, τόσα περισσότερα είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες, αφού πίστευαν ότι θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάρουν το χάπι αδυνατίσματος. Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που παίρνουν χάπια αδυνατίσματος τρώνε περισσότερο διότι πέφτουν στην παγίδα σκεπτόμενοι ότι τα φάρμακα θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ενώ τρώνε ότι τους αρέσει. Και αυτό σημαίνει ότι κάνουν λανθασμένες διατροφικές επιλογές, χωρίς παράλληλα να γυμνάζονται.
Τα άτομα που γενικά πρέπει να χάσουν βάρος, αγωνιωδώς αναζητούν τη βοήθεια των χαπιών αδυνατίσματος. Αυτό συμβαίνει διότι, η ανάγκη για απώλεια βάρους χωρίς κόπο, δεν αφήνει τα παχύσαρκα άτομα να δουν πίσω από το μάρκετινγκ των προϊόντων. Αν τα χάπια αδυνατίσματος δεν προωθούνταν ως φάρμακα κατά του τοπικού πάχους και της παχυσαρκίας, αλλά ως συμπληρώματα διατροφής και προώθησης της σωστής διατροφής, τότε οι άνθρωποι θα καταλάβαιναν ότι ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός και δεν τα υποκαθιστά τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική.
Ας μην ξεχνάτε το βασικό, όσο δεν αλλάζουν οι συνήθειες μας δεν θα αλλάξει το βάρος μας και δεν θα βελτιωθεί η υγεία μας. Είμαστε ότι τρώμε!
Πηγή: Της Αικατερίνης Καραφωτιά - Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου