Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Τα γονίδια ευθύνονται για την προτίμηση μας στη γλυκιά γεύση


Έχετε μια ισχυρή προτίμηση για τη γλυκιά γεύση και υποκύπτετε εύκολα στους πειρασμούς της ζάχαρης; 
Δεν φταίτε εσείς, καθώς σε ποσοστό 50% για την προτίμησή σας στα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα ευθύνονται τα γονίδια σας!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μετά από σχετική μελέτη, η διεθνούς φήμης καθηγήτρια Hely Tuorila, πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία.


Παρουσιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών της από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι περίπου το 50% της κλίσης μας προς τα γλυκά τρόφιμα και ποτά αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια στον ίδιο βαθμό που αποδίδεται σε αυτά το άσθμα και τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, όπως σημείωσε η καθηγήτρια, είναι ότι σήμερα έχει αυξηθεί η αναλογία των γλυκών τροφών που καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν πολύ συχνά και χωρίς μέτρο στον έντονο πόθο τους για σοκολάτα και άλλες γλυκές τροφές οδηγεί σε πρόσληψη θερμίδων πέρα από τα φυσιολογικά όρια. "Γεννιόμαστε με έμφυτη προτίμηση για τη γλυκιά γεύση. Το να την απομακρύνουμε εντελώς από τη διατροφή μας δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε ρεαλιστικό. Εδώ ακριβώς είναι που τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας γλυκιά γεύση με λίγες ή καθόλου θερμίδες", σχολίασε από το βήμα του συνεδρίου η Hely Tuorila.

Η γλυκιά γεύση δύσκολα μπορεί να αποβληθεί από τις διατροφικές μας συνήθειες και προτιμήσεις. Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τις γλυκές τροφές ώστε να μην ξεπερνάμε τα επιθυμητά όρια πρόσληψης θερμίδων και να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού μας βάρους.


Έρευνα

Οι διαπιστώσεις της καθηγήτριας προέρχονται από έρευνα της ίδιας και συνεργατών της, μεταξύ άλλων, και σε δείγμα 900 πανομοιότυπων διδύμων στη Βρετανία. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες, ηλικίας 17 έως 82 ετών έχουν μια ισχυρότερη -σε σχέση με τους άνδρες- προτίμηση για σοκολάτα, παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά.

Και ενώ η επιθυμία των γυναικών για τις γλυκές τροφές φθίνει με την ηλικία, η προτίμηση για τη σοκολάτα παραμένει ισχυρή, ασχέτως ηλικίας. Έτερη διαπίστωση της γνωστής καθηγήτριας είναι ότι οι άνδρες έχουν πιο έντονη επιθυμία σε σχέση με τις γυναίκες για γλυκά ροφήματα και παγωτά.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της καθηγήτριας, η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση σαφέστατα σχετίζεται και με τις πολιτισμικές συνήθειες ενός λαού: "Οι συγκρίσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας, για παράδειγμα, έδειξαν ότι οι Αυστραλοί καταναλωτές προτιμούν τα δημητριακά πρωινού πιο γλυκά από ότι οι Ιάπωνες. Από την άλλη πλευρά, οι Ιάπωνες προτιμούν χυμό πορτοκάλι με πολύ πιο έντονη γλυκύτητα από αυτή που επιλέγουν οι Αυστραλοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: