Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ξεχάστε τις σαλάτες: Η super δίαιτα της σοκολάτας και της μπριζόλας πιο αποτελεσματική

Ξεχάστε τις σαλάτες, τα σέλινα, τα καρότα και τους χυμούς αν θέλετε να αδυνατίσετε. Η διατροφή της μπριζόλας και της σοκολάτας είναι πιο αποτελεσματική, λέει κορυφαίος ακαδημαϊκός.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Οι περισσότερες δίαιτες είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», επειδή είναι πάρα πολύ αυστηρές και δεν περιέχουν αρκετό λίπος, αναφέρει ο διατροφολόγος καθηγητής του Χάρβαρντ Δρ. Ντέιβιντ Λούντβιχ.

«Οι παραδοσιακές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, στις οποίες τα λίπη αντικαθίστανται από υδατάνθρακες και σάκχαρα, ουσιαστικά τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο πείνας βάζοντας το σώμα μας σε «κατάσταση ασιτίας», λέει.

Στο τέλος το σώμα αντιδρά, ξεπερνώντας ακόμη και την πιο ατσάλινη θέληση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συσσωρεύουν ξανά όλο το βάρος που έχασαν, οδηγώντας σε μια δίαιτα γιογιό.

Μιλώντας στην «The Mail» της Κυριακής, ο Δρ Λούντβιχ, λέει ότι οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες που διαδόθηκαν από το 1970 έχουν «τροφοδοτήσει όχι μόνο την επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά συνέβαλαν και στην διάδοση της καρδιαγγειακής νόσου».

«Η θεωρία ότι τα λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται διά ροπάλου ήταν βαθύτατα λανθασμένη», είπε, προσθέτοντας: «Ακολουθώντας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε.»
Οσοι έκαναν αυστηρή δίαιτα έχαναν λιγότερο

Μέσα σε 20 χρόνια έρευνας, ο Λούντβιχ προσπάθησε να καταργήσει το δόγμα των εξαντλητικών διατροφών.

Μέσα από μια μελέτη του 2012 οι ίδιοι άνθρωποι έκαψαν 325 θερμίδες λιγότερες την ημέρα όταν έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, από ότι όταν ακολουθούσαν μέτριας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες μεσογειακού στιλ που περιέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μας σταματούσε να καίει θερμίδες και λίπος, όταν η τροφή ήταν λιγοστή και οι άνθρωποι έπρεπε να τραφούν για την επιβίωση.

Το μυστικό ήταν, να τρώνε «πλούσια» γεύματα τα οποία τροφοδοτούσαν το σώμα σωστά και κρατούσαν την πείνα μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παραδείγματα γευμάτων που ο ίδιος και η σύζυγός του η οποία είναι σεφ, προτείνουν είναι πίτες με αρνάκι, μπριζόλες με σαλάτες.

Μην παραλείπετε το γλυκό

Ακόμα, δεν πρέπει να παραλείπετε το επιδόρπιο, ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει σοκολάτα (η οποία θα είναι μαύρη) και δεν θα έχει ζάχαρη.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ο γιατρός προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που οδηγούν στην αποθήκευση θερμίδων στα λιπώδη κύτταρα, είπε.

Ο Δρ. Aseem Malhotra, καρδιολόγος του σύμβουλος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, χαιρέτισε την προσέγγιση του Δρ. Λούντβιχ λέγοντας:

«Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιατρική, και κατά την άποψή μου, έχει πυροδοτήσει την επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μετράμε θερμίδες και να φάμε πραγματικό φαγητό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: