Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Γιατί “θολώνουμε” όταν έχουμε λιγούρα και πως να το αποφύγουμε


Της Άννας Κορτέση (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) | © TherapyWave.eu 

Λιγουρεύεστε πάντοτε ανθυγιεινά σνακ και τροφές που δεν ανήκουν στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Ευτυχώς, υπάρχει επιστημονική εξήγηση και μπορείτε να βγείτε νικητές, χωρίς να υποκύψετε σε αυτές τις λιγούρες!

Αν και συχνά νιώθουμε πως δεν μπορούμε άλλο χωρίς μια μεγάλη, αγαπημένη σοκολάτα ή χωρίς να πέσουμε με τα μούτρα στις τηγανητές πατάτες και τα γλυκίσματα που συνηθίζαμε να τρώμε, η αλήθεια είναι πως μπορούμε – μπορούμε κι επιβάλλεται να ανακαλύψουμε τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς, έτσι ώστε να την χαλιναγωγήσουμε προς όφελός μας.

Ας δούμε ορισμένα γεγονότα, τα οποία θα αλλάξουν την αντίληψή μας περί ακατανίκητης έλξης προς ανθυγιεινές τροφές:
Πρώτα απ’ όλα, έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις λιγούρες που νιώθουμε, είναι το ίδιο με αυτό που σχετίζεται με τον εθισμό. Σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου, επιδρούν τα συναισθήματα και κεντρίζεται η ανταμοιβή μέσω της μνήμης. Έτσι, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ερεθίσει τα κέντρα του εγκεφάλου που εκλύουν θετικά συναισθήματα ικανοποίησης κι ευτυχίας.
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η επίδραση ενός φαγητού είναι αντιστρόφως ανάλογη με την συχνότητα της κατανάλωσής του. Εάν καταναλώνουμε πατάτες τηγανητές κάθε μέρα, η επίδρασή τους στον οργανισμό μας θα εξασθενήσει σταδιακά. Γι’ αυτό κι επιθυμούμε ανθυγιεινές τροφές, τις οποίες δεν έχουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.
Στην αρχή της δίαιτας, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε τέτοια αυξημένη επιθυμία για τροφές που σταματήσαμε να καταναλώνουμε. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή η επιθυμία ξεθυμαίνει κατά τη διάρκεια της δίαιτας.




Τι Μπορούμε Να Κάνουμε Για Τις Λιγούρες

Εάν λαχταράμε ένα φαγητό και γνωρίζουμε πως είναι απαγορευμένος καρπός για τη διατροφή μας, ορίστε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε:
Χρησιμοποιούμε τη δύναμη της οπτικοποίησης. Ασχολούμαστε με τη ζωγραφική και σχεδιάζουμε κάτι που μας αρέσει. Αυτή η διαδικασία ερεθίζει τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου κι έτσι αμέσως η λαχτάρα μας εξανεμίζεται.
Χειραγωγούμε την όσφρησή μας. Μιας και μια έντονη μυρωδιά κάνει το φαγητό πολύ πιο ελκυστικό, χρησιμοποιούμε άλλες ευχάριστες μυρωδιές για να καλύψουν τη λαχτάρα μας. Τα αιθέρια έλαια, τα λουλούδια ή και το αγαπημένο μας άρωμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικά!
Σχεδιάζουμε τη δίαιτά μας και συμπεριλαμβάνουμε ορισμένα «απαγορευμένα» φαγητά σε μικρότερες ποσότητες. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, θα πετύχουμε τη χρυσή τομή. Ούτε θα στερηθούμε τροφές που αγαπάμε, ούτε θα ενδώσουμε σε αυτές χωρίς κανέναν προγραμματισμό.
Ποτέ δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας κι όταν πεινάμε συχνά παύουμε να ελέγχουμε τις ενέργειές μας. Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές τρώμε περισσότερο από όσο πρέπει και οι επιλογές μας δεν είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Μάθαμε λοιπόν ότι η λαχτάρα μας για ορισμένες τροφές μέσα από τις λεγόμενες «λιγούρες» έχει επιστημονικά αίτια. Επομένως, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να απολαύσει γευστικές τροφές σε κάθε γεύμα, εντάσσοντας και μερικές διατροφικές ατασθαλίες στο πρόγραμμα.

Με αυτό τον τρόπο, θα είστε πλήρως ικανοποιημένοι από τη δίαιτα που ακολουθείτε και θα μειώσετε τις πιθανότητες υπερφαγίας. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος, ώστε να υιοθετήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο για κάθε ημέρα που περνά κι όχι μονάχα για το διάστημα στο οποίο προσέχετε τη διατροφή σας!

Άννα Κορτέση
Πηγή: http://therapywave.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: