Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Το βηματόμετρο

Το βηματόμετρο και ο στόχος των 10.000 ημερησίως για μείωση του βάρους

Ατομα που φορούν βηματόμετρο και προσπαθούν να βαδίζουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα, μπορούν να προσδοκούν ότι θα χάσουν βάρος, σύμφωνα με ερευνητική ανάλυση. Τα βηματόμετρα είναι μικρές συσκευές που φοριούνται συνήθως στη μέση και μετρούν τον αριθμό των βημάτων του ενδιαφερομένου.


Αμφισβήτηση

Τα άτομα μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια μεγάλης απόστασης ή κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και μετά κάνουν τον... λογαριασμό τους. Συνιστώμενος στόχος είναι να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα. Κάποιοι ειδικοί, όμως, αμφισβητούν κατά πόσον είναι αποτελεσματική η μέθοδος του βηματόμετρου. Για παράδειγμα, άτομα τα οποία βασίζονται στη μέτρηση βημάτων, δεν ανεβάζουν ποτέ «ρυθμούς» της καρδιάς ή δεν βαδίζουν ποτέ μεγάλη απόσταση. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι νέοι ασκούμενοι έχουν πιθανώς μη ρεαλιστικές υψηλές προσδοκίες για το πόσο βάρος θα χάσουν κάνοντας απλώς περισσότερα βήματα κάθε μέρα.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε ανάλυση εννέα προηγούμενων μελετών, κατατείνουν στο ότι οι μετριοπαθείς προσδοκίες είναι και οι πιο ρεαλιστικές. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, κατά μέσο όρο, ένα άτομο που αρχίζει πρόγραμμα βαδίσματος με βηματόμετρο χάνει οπωσδήποτε μέτρια ποσότητα βάρους περί το τέλος του προγράμματος και ότι όσο περισσότερο διαρκεί το πρόγραμμα τόσο περισσότερο βάρος μπορεί να προσδοκά ότι θα χάσει», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Caroline R. Richardson της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor.

Οι εννέα μελέτες είχαν αναφορά σε 307 άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine. Σε μερικές μελέτες στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα βηματόμετρο και ένας καθημερινός στόχος βημάτων, ενώ σε άλλους δόθηκε βηματόμετρο, αλλά και συμβουλές που θα τους βοηθούσαν στην πορεία της άσκησής τους. Τα προγράμματα διήρκεσαν από ένα μήνα μέχρι ένα έτος.


Τα αποτελέσματα

Οταν οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία της μελέτης, διαπίστωσαν ότι οι ασκούμενοι έχαναν περίπου μισό κιλό κάθε 10 εβδομάδες ή περίπου δυόμισι κιλά σε ένα έτος. Πρέπει άραγε οι βαδιστές να επενδύσουν σε βηματόμετρο; Η Richardson σημείωσε ότι βάδισμα 20 λεπτών είναι περίπου ισοδύναμο με 2.000 βήματα και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφορά κατά τη μέτρηση με βάση τον χρόνο ή τον αριθμό των βημάτων. «Το βάδισμα είναι περπάτημα, είπε. «Οσο περισσότερα βήματα κάνεις τόσο υγιέστερος θα είσαι». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «για μερικά άτομα η ανατροφοδότηση από το βηματόμετρο, η οποία είναι συνεχής θετική ενίσχυση για βάδισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ ισχυρή κινητήρια δύναμη». Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον οι βαδιστές γενικώς τα καταφέρνουν καλύτερα ή χειρότερα με βηματόμετρα σε σύγκριση με απλούς στόχους που βασίζονται στον χρόνο. Η Richardson είπε ότι αυτή και οι συνεργάτες της μόλις ολοκλήρωσαν μια μελέτη, στην οποία έθεσαν αυτό το ερώτημα και προσπαθούν να αναλύσουν τα στοιχεία.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: