Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η φυσική άσκηση ρυθμίζει την διατροφική συμπεριφορά


H σημασία της άθλησης στη ρύθμιση του διατροφικού προφίλ , αναδεικνύεται συνεχώς μέσα απο σύγχρονες έρευνες...

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Καβαζίδου -Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, με Ειδικότητα στην Αντισφαίριση (2002-). Μετεκπαίδευση στην Ειδική Φυσική Αγωγή (Χορο/κινησιοθεραπεία) και στη Διατροφή, Msc, PhD. Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Αν και η καλή φυσική κατάσταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά, όταν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, δύναται η συστηματική άθληση να ενισχύσει την εφαρμογή μίας δίαιτας, να αυξήσει τον γνωστικό έλεγχο, να αλλάξει με θετικό τρόπο το φάσμα των διατροφικών επιλογών να βελτιώσει τον μεταβολικό ρυθμό και τη ρύθμιση της ποσότητας και τακτικότητας των γευμάτων και να αυξήσει την οργανική ανθεκτικότητα σε κακές διατροφικές έξεις.

Η φυσική άσκηση επιφέρει όλες αυτές τις θετικές προσαρμογές όταν τηρούνται οι περισσότερες από τις παρακάτω συνθήκες:

Ο αθλούμενος:

Ακολουθεί εξατομικευμένα και δομημένα προγράμματα φυσικής άσκησης, ώστε οι εντάσεις, τα ενδιάμεσα διαλείμματα και οι ασκήσεις να επιφέρουν τις αναμενόμενες μεταβολικές προσαρμογές που κατ’ επέκταση θα εξυπηρετήσουν στην πεπτική διευκόλυνση και δεν θα επιφέρουν λειτουργικές παρενέργειες. Κάτι τέτοιο απαιτεί την καθοδήγηση ή τουλάχιστον τη συμβουλευτική διευκόλυνση από εξειδικευμένο προσωπικό (φυσικής αγωγής).

Αποφεύγει τη συστηματική μύο-σκελετική και κάρδιο-αναπνευστική εξάντληση (δηλ. τις μέγιστες εντάσεις φυσικής καταπόνησης).

Διατηρεί σχετική συστηματικότητα στο εβδομαδιαίο και ωριαίο πρόγραμμα άθλησης (ώρα άθλησης, διάρκεια, χρονική απόσταση μεταξύ δύο αθλητικών δραστηριοτήτων).

Δεν «κολλάει» σε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες ή στερεοτυπικές ασκήσεις. Με άλλα λόγια, συστήνονται αλλαγές στο ασκησιολόγιο και τον τύπο άθλησης ανά μέτρια ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αναπληρώνει έγκαιρα το μεταβολικό κόστος της άσκησης, δηλαδή, εφοπλίζει τον οργανισμό με εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που αποδομήθηκαν ή καταναλώθηκαν επιπλέον λόγω άθλησης.

Επιδιώκει το μέγιστο δυνατό ευχάριστες και διασκεδαστικές αθλητικές δραστηριότητες, δηλαδή, ψυχικά ανώδυνες.

Ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν κάθε ένας από αυτούς τους κανόνες αθλητικής συμπεριφοράς στη διατροφική συμπεριφορά είναι πραγματικά πολύ σύνθετος.

πηγη: life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: