Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής


Ερευνητές που κατά την δεκαετία του 1930 έκαναν πειράματα σε αρουραίους είχαν τότε βγάλει το συμπέρασμα ότι... όσο λιγότερο τρώμε, δηλαδή αν τρώμε όσο χρειάζεται απλά για να συντηρούμαστε, τόσο περισσότερα χρόνια θα μπορέσουμε να ζήσουμε. Σε αυτή την αξιοπερίεργη θεωρία βασίστηκε μάλιστα και η CR Society (Calorie Restriction Society), μία κοινότητα ανθρώπων από όλον τον κόσμο, με έδρα την Β. Καρολίνα, έχει αφοσιωθεί στην παράταση της ζωής τρώγοντας όχι παραπάνω από 1.200 θερμίδες ημερησίως.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες που επέλεξαν να ασχοληθούν με το πώς αντιδρά ο οργανισμός των πιθήκων όταν μειώνει την λήψη θερμίδων, αντί για τον οργανισμό των αρουραίων, έδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με την μελέτη του αμερικανικού National Institute on Aging, μειώνοντας την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων κατά 30%, δεν παρατείνεται η ζωή. 

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται και από τους κινδύνους της ανορεξίας, μία βασική επίπτωση της μείωσης των θερμίδων είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οδηγεί στην καθυστέρηση της επούλωσης πληγών και στην αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων. Επιπλέον, στους νεαρότερους σε ηλικία πιθήκους παρουσιάστηκε μειωμένη γονιμότητα. Τα μόνα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από το πείραμα είναι το γεγονός ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν μείωση στα τριγλυκερίδια και το ζάχαρά τους.

«Αντί να μειώνουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με την ελπίδα ότι έτσι θα ζήσουμε περισσότερο, είναι προτιμότερο να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής μας και να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιές μοντέλο», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Steven Austad. «Αυστηρή μείωση θερμίδων ίσως χρειάζονται άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, μετά από προτροπή του γιατρού τους. Όμως και σε αυτή την περίπτωση πιθανώς να είναι προτιμότερο να ακολουθήσουν κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή, αντί να λιμοκτονήσουν για να καταφέρουν να γίνουν καλά», κατέληξε και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Αμερικής, εξετάζουν την δημιουργία τέτοιων φαρμάκων.
ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: