Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Υγεία: Ο ύπνος μπορεί να αδυνατίζει τα παιδιά




Το να βάζουμε τα παιδιά πιο νωρίς για ύπνο, ίσως είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να... μειώσουμε το βάρος τους, υποστηρίζει μια έρευνα.

Η παιδική παχυσαρκία δεν οφείλεται μόνο στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και φαστ φουντ, ζαχαρούχων αναψυκτικών και έλλειψη άσκησης.

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων, ο ύπνος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, όταν διαπίστωσαν αλλαγές στο βάρος 37 παιδιών ηλικίας 8-11 ετών -πάνω από το 25% των οποίων ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο- από τη στιγμή που άλλαξαν οι συνήθειές τους στον ύπνο.

Την πρώτη εβδομάδα της μελέτης ζητήθηκε από τα παιδιά να συνεχίσουν το πρόγραμμα ύπνου τους όπως συνήθιζαν. 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, η διάρκεια ύπνου τους είτε αυξανόταν, είτε μειωνόταν τυχαία. Την τρίτη εβδομάδα κλήθηκαν να τηρήσουν το εντελώς αντίθετο πρόγραμμα.

Όσα παιδιά αύξησαν τις ώρες ύπνου τους, ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 134 θερμίδες λιγότερες την ημέρα και έχασαν περίπου 230 γραμμάρια από το συνολικό τους βάρος.

Ύστερα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένα επίπεδα της ορμόνης που ελέγχει το αίσθημα της πείνας (λεπτίνη).

«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι αν αυξηθεί ο μέσος όρος ύπνου των παιδιών στη σχολική ηλικία, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στη θεραπεία και πρόληψη κατά της παχυσαρκίας» ανέφερε η Dr Chantelle Hart από το πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφεια στη Daily Mail.

«Ο δυνητικός ρόλος του ύπνου σε αυτό απαιτεί περαιτέρω μελέτες» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο 


Πηγή: Pediatrics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: