Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Σχεδόν 4,27 εκατ. φακελάκια ζάχαρης καταστρέφονται ετησίως στην Ελλάδα χωρίς να χρησιμοποιηθούν

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κακοδιαχείριση των αποθεμάτων ζάχαρης αναδεικνύονται οι Έλληνες, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, στη χώρα μας, καταστρέφονται κάθε χρόνο 4,268 εκατομμύρια φακελάκια ζάχαρης χωρίς να καταναλωθούν...


Πρόκειται για ποσότητα ικανή να γεμίσει δέκα 7όροφες πολυκατοικίες από πάνω έως κάτω ή μια κιβωτό 3πλάσιου μεγέθους αυτής του Νόε, που αν μεταφραστεί σε θερμίδες ξεπερνά τις διατροφικές ανάγκες ολόκληρων χωρών όπως είναι για παράδειγμα η Αιθιοπία.

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης, οι Έλληνες έχουν το κακό συνήθειο κάθε φορά που πάνε σε κάποια καφετέρια να καταστρέφουν ανά ώρα περίπου 0,9 φακελάκια ζάχαρης έκαστος από βαρεμάρα, αμηχανία ή για άλλους αδιευκρίνιστους λόγους. Το περιεχόμενο της συσκευασίας, καταλήγει συνήθως στο τασάκι, στο τραπέζι ή στο πάτωμα της καφετέριας, σημειώνει η μελέτη.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι ο θαμώνας να κουνάει το φακελάκι με τη ζάχαρη μέχρι το χαρτί της συσκευασίας να ανοίξει σε κάποιο σημείο και να χυθεί όλο της το περιεχόμενο. Άλλοι προτιμούν να φέρουν στα όριά της τη συσκευασία διπλώνοντας τη στα δύο, ενώ ορισμένοι, πιο κυνικοί, απλά σκίζουν το χαρτί και αδειάζουν τη ζάχαρη στο τασάκι και εν συνεχεία την καίνε με την καύτρα του τσιγάρου, μετατρέποντάς τη σε καρκινογόνο καραμέλα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η καταστροφή τόσο μεγάλης ποσότητας ζάχαρης φέρνει στα όριά της την διεθνή παραγωγή, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι πως το φαινόμενο θα επιταθεί με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι επαγγελματίες στο χώρο των καφέ και της εστίασης, καθώς όπως δηλώνουν στο theblob.gr, βλέπουν χρόνο με το χρόνο τις δαπάνες τους για ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, απειλώντας την βιωσιμότητά τους. "Σκέφτομαι ότι μεσοπρόθεσμα, συνυπολογίζοντας το σημερινό επίπεδο των μισθών, θα μου κοστίσει λιγότερο να προσλάβω επιπλέον προσωπικό για να χαλαρώνει τους πελάτες κάνοντάς τους μασάζ απ' ότι να αγοράζω συνεχώς ζάχαρη" σημειώνει ιδιοκτήτης καφετέριας στο Χαϊδάρι.

ΠΗΓΗ: theblob.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: