Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Έχεις εθιστεί στο fast food; Καταπολέμησε το!


Ο εθισμός στο fast food μπορεί να σε επηρεάσει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, κοινωνικά αλλά και πνευματικά...

Οι εθισμένοι στο φαγητό πολλές φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημά τους και δεν καταλαβαίνουν πως οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν γίνει τρόπος ζωής.


Τα σωματικά συμπτώματα
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα που υπονοούν ότι έχεις εθιστεί στο fast food είναι η ανικανότητά σου να ελέγξεις την επιθυμία σου για τέτοιο φαγητό ή απλά την ποσότητα του φαγητού που τρως κάθε μέρα. Επιπλέον, όσοι είναι εθισμένοι στα fast food δοκιμάζουν συνεχώς διαφορετικές δίαιτες τις οποίες στο τέλος της ημέρας χαλάνε τρώγοντας υπερβολικά πολύ φαγητό.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα
Μία τέτοιου είδους διατροφική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει αυτόν που την έχει και συναισθηματικά. Ποια είναι, όμως, τα πιο κοινά συναισθηματικά συμπτώματα; Η αίσθηση της ντροπής που έχεις σχετικά με το βάρος σου. Επίσης, κάποιες φορές όταν δεν νιώθεις καλά μπορεί να βρίσκεις παρηγοριά τρώγοντας ένα χάμπουργκερ ή πίνοντας ένα αναψυκτικό.


Τα κοινωνικά συμπτώματα
Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο εθισμός στο fast food να σε επηρεάσει σε κοινωνικό επίπεδο θα πρέπει να ξέρεις πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα προτιμούν να τρώνε με κλειστές τις πόρτες, χωρίς να τους βλέπει κανείς, γιατί ντρέπονται και δε θέλουν να βλέπουν οι άλλοι πόσο πολύ τρώνε. Επίσης, νιώθουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο φαγητό τους χωρίς να έχουν κανέναν να τους αποσπάει την προσοχή.


Πώς να σταματήσεις να τρως συνεχώς fast food

Εξέτασε τις διατροφικές σου συνήθειες
Αν θέλεις να μάθεις πως να γιατρευτείς από τον εθισμό σου στο fast food αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Άρχισε να παρατηρείς πόσο συχνά τρως σε μαγαζιά με fast food. Πηγαίνεις καθημερινά, αρκετές φορές την εβδομάδα ή 1-2 φορές το μήνα; Μόλις απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση αμέσως βρίσκεσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχεις το στόχο σου, που είναι να σταματήσεις να τρως “αηδίες”.


Ξεκίνησε να τρως υγιεινά
Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά θα πρέπει να ξεκινήσεις μία πιο υγιεινή διατροφή. Σκέψου τι τρως συνήθως όταν επισκέπτεσαι το αγαπημένο σου φαστφουντάδικο και προσπάθησε να βρεις έναν τρόπο για να αντικαταστήσεις αυτά που τρως με άλλα πιο υγιεινά υποκατάστατα.


Παράτα τα αναψυκτικά
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να παρατήσει κανείς τα αναψυκτικά. Προσπάθησε να ξεκινήσεις μειώνοντας την ποσότητά των αναψυκτικών που καταναλώνεις καθημερινά. Ο καλύτερος αντικαταστάτης των αναψυκτικών είναι το νερό. Αυτό το ρόφημα θα κρατήσει το σώμα σου ενυδατωμένο και γεμάτο ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: