Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Όταν η ζυγαριά λέει ψέματα...


Μπορεί να είναι κανείς αδύνατος και να αντιμετωπίζει πρόβλημα λίπους την ίδια στιγμή; Ως φαίνεται ναι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Κλινικής Μάγιο, που υποδηλώνει ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος δεν διαθέτει περιττά κιλά, μπορεί να διαθέτει τόσο λίπος στο σώμα του ώστε να υπονομεύεται η υγεία της καρδιάς του.

Οι ερευνητές της Μάγιο, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, επινόησαν και έναν όρο για το φαινόμενο αυτό: παχυσαρκία του φυσιολογικού βάρους!

Στην μελέτη τους ανέλυσαν στοιχεία από 6.171εθελοντές φυσιολογικού σωματικού βάρους. Όσοι από αυτούς είχαν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων σε σύγκριση με όσους είχαν λίγο σωματικό λίπος.

Στην πραγματικότητα, «το σώμα των εθελοντών με πολύ λίπος συμπεριφερόταν σαν να ήταν παχύσαρκοι, παρ’ ότι δεν ήταν», λέει ο δρ Λόπεζ-Χιμένεθ.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει κανείς περιττά κιλά για να διαθέτει περιττό σωματικό λίπος. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι αδύνατοι άνθρωποι του ίδιου βάρους και του ίδιου ύψους, μπορούν κάλλιστα να έχουν διαφορετικά ποσοστά σωματικού λίπους και άπαχου μυϊκού ιστού.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η οποία διήρκησε 9 χρόνια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 1 στους 9 ενήλικες στη Δύση ανήκει στην κατηγορία της παχυσαρκίας του φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν το ξέρουν - ούτε γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο.

Η νέα μελέτη «κρούει το καμπανάκι του κινδύνου σε μια ομάδα του πληθυσμού που θεωρεί ότι είναι υγιής», σχολιάζει ο δρ Ρόμπερτ Έκελ, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ. «Ως φαίνεται, δεν είναι».

Ωστόσο, προσθέτει, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όλοι να αρχίσουν να τρέχουν για να υποβληθούν σε εξετάσεις μέτρησης της σύστασης του σώματος. Αντ' αυτού, ίσως πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην περίμετρο της μέσης τους: εάν διαπιστώσουν ότι παρ' ότι η ζυγαριά τους λέει πως ζυγίζουν όσα κιλά πρέπει, έχουν λίγα «παχάκια» στην κοιλιά τους, θα πρέπει να προβληματιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: