Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Να τρώτε δυο burgers αντί για ένα, υποστηρίζει διαιτολόγος


Οι έννοιες της ισορροπημένης διατροφής και του νόστιμου φαγητού συνήθως δεν πάνε μαζί. Burgers, σουβλάκια, σοκολάτα, παγωτό είναι τροφές που, κατά κανόνα, προσθέτουν επιπλέον πόντους και κιλά στη ζυγαριά.

Την ανατροπή κάνει η πιστοποιημένη διαιτολόγος και διατροφολόγος Emily Field, προτρέποντάς μας να απολαύσουμε δύο μερίδες από ένα φαγητό που όλοι αγαπάμε. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε fast food είναι να φάμε δυο burgers αντί για ένα. Ναι, καλά διαβάσατε.

Μην χαρείτε ακόμα (πολύ). Γιατί, ναι μεν μπορούμε να απολαύσουμε διπλή μερίδα του αγαπημένου μας αμαρτωλού φαγητού, αλλά θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη θυσία. Πιο συγκεκριμένα, η διαιτολόγος προτείνει αντί να παραγγείλουμε να αντικαταστήσουμε τις τηγανητές πατάτες με το δεύτερο burger.

Σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό, τα λίπη και οι πρωτεΐνες καθυστερούν τη διάσπαση των υδατανθράκων σε σάκχαρα, λειτουργώντας σαν άμυνα κατά της απότομης ανόδου ή πτώσης των επιπέδων ινσουλίνης. Όταν τρώμε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες με λίγη πρωτεΐνη, όπως δημητριακά, είναι πιο πιθανό να σημειωθεί ξαφνική άνοδος και πτώση της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως ενέργεια που φθίνει γρήγορα και ακολουθείται από αίσθημα πείνας και κούρασης, μια έως τρεις ώρες μετά το γεύμα.

Την παραπάνω λειτουργία των μακροθρεπτικών συστατικών προσπαθεί να εφαρμόσει και στο fast food η διαιτολόγος. Ένα κλασικό burger με δύο φέτες ψωμί και κιμά, χωρίς τυρί, έχει περίπου 300-400 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες αποτελούνται από τους υδατάνθρακες του ψωμιού (περίπου 40 γραμμάρια), την πρωτεΐνη του κρέατος (περίπου 17 γραμμάρια) και λίπος (περίπου 10 γραμμάρια). Από την άλλη, μια μερίδα τηγανητές πατάτες, περιέχει πολύ μεγάλα ποσοστά λίπους και υδατάνθρακα, τα οποία ανέρχονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το burger, αλλά πολύ λίγη πρωτεΐνη.

Αντικαθιστώντας τη μερίδα τηγανητές πατάτες με ένα δεύτερο burger, σχεδόν διπλασιάζουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης, μειώνοντας τα λίπη και τους υδατάνθρακες που θα προσλαμβάναμε αν επιλέγαμε τις πατάτες. Με δεδομένο ότι το fast food είναι εξ’ορισμού φαγητό πλούσιο σε λίπη και υδατάνθρακες, η κατανάλωση δυο burgers χωρίς τηγανητές πατάτες είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επίπεδων σακχάρων στο αίμα.

Πηγή: www.mamapeinao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: