Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η καύση λίπους χωρίς δίαιτα και άσκηση δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους

Μια μελέτη που πραγματοποίησαν Αυστραλοί επιστήμονες σε ποντίκια έδειξε ότι η καύση λίπους από μόνη της χωρίς δίαιτα και άσκηση δεν επιταχύνει -όπως πολλοί πίστευαν ή έλπιζαν- την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, η καύση λίπους δεν εξαφανίζει το αποθηκευμένο στο σώμα λίπος και δεν κάνει τα υπέρβαρα άτομα αδύνατα όταν δεν έχουν προηγηθεί μεταβολές στην πρόσληψη τροφής ή την κατανάλωση ενέργειας.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan στο Σίδνεϊ χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να «καίνε» λίπος και βρήκαν ότι δεν έχασαν περισσότερο βάρος από τα φυσιολογικά ποντίκια επειδή οι υδατάνθρακες που δεν είχαν «καεί» μετατρέπονταν σε λίπος που αποθηκευόταν στο σώμα τους.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κανείς δεν θα αδυνατίσει ως δια μαγείας ενόσω κάθεται στον καναπέ του και παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα», δήλωσε ο Greg Cooney, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Το μήνυμα που βγαίνει από τη μελέτη αυτή, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ότι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να μειώσει την ποσότητα τροφής που καταναλώνει ή να ασκείται περισσότερο -κατά προτίμηση και τα δύο.

Πηγή: United Press International

Δεν υπάρχουν σχόλια: