Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτω ο ρατσισμός εναντίον των χοντρών


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν θεωρούνταν πάντα «τέρατα». Αντιθέτως, μέχρι πρόσφατα, τύχαιναν σεβασμού.
Ιστορικά, στις περισσότερες κοινωνίες, το πάχος σήμαινε πλούτο και υγεία. Σήμαινε επικούρειες συνήθειες, απουσία φυματίωσης, χολέρας, και άλλων ασθενειών.
Μόλις σήμερα, όπου οι παχύσαρκοι είναι διπλάσιοι σε αριθμό  από τους λεπτούς σε πολλές χώρες, φτάσαμε στο σημείο να τους στοχοποιούμε.
Η Αφροδίτη του Willendorf, ένα αγαλματίδιο που ανακαλύφθηκε στην Αυστρία το 1908, απεικονίζει μια γυναίκα με τεράστια κοιλιά, πελώρια στήθη, μεγάλο πισινό, μεγάλη λεκάνη και μεγάλους μηρούς. Είναι περίπου 25.000 ετών, και θεωρούνταν από τα παλιότερα δείγματα τέχνης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Γερμανία ένα ακόμη παλιότερο αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο, που υπολογίζεται να έχει ηλικία 35.000-40.000 χρόνια. Και αυτό, απεικονίζει μια παχιά γυναίκα. Την Αφροδίτη του Hohle Fels.
Αυτές οι δυο ανακαλύψεις έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Γενικά, πιστεύεται ότι αποτελούν σύμβολα γονιμότητας ή απεικονίζουν θεότητες της μητρότητας.  Μια θεωρία μάλιστα τα θέλει να είναι κάτι σαν το αρχαίο Playboyμε το «κορίτσι του μήνα».
Ότι και να είναι, το σίγουρο είναι ότι οι παχύσαρκες λατρεύονταν, και δεν λοιδορούνταν.
Πολλές μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες έπασχαν από παχυσαρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος William Howard Taft, ο Βρετανός πρωθυπουργός Winston Churchill, και η βασίλισσα Βικτωρία, ήταν όλοι υπέρβαροι. Διάσημοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες, όπως οι Henry James, Gioacchino Rossini, και ο  Alfred Hitchcock. Ήταν παχείς, χωρίς όμως να υφίστανται κάποια διάκριση εναντίον τους.
Αφροδίτη του Willendorf
Ακόμη όμως και πολύ παλιά, οι χοντροί άνθρωποι αντιμετώπιζαν την κριτική της ιατρικής. Για παράδειγμα, το 1839 ο Βρετανός γιατρός J.G. Milligan περιέγραψε τους παχύσαρκους ως «απαθείς, και χαλαρούς…». Το 1924, ο Γάλλος γιατρός Jean Frumusan μίλησε για «χλωμούς, φουσκωμένους, με σάρκα πρησμένη από υγρά. Τα συναισθήματα τους είναι πάντα υπερβολικά, και παρά το ότι δείχνουν μια αδιαφορία, οι υπερτονισμένες ευαισθησίες τους μετατρέπουν τις ζωές τους σε μια διαρκή τραγωδία».
Στη σύγχρονη εποχή, οι κοινωνίες της Δύσης τείνουν να ρίχνουν το φταίξιμο στο ίδιο το θύμα, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Στα δημοφιλή βιβλία Harry Potterη συγγραφέας περιγράφει τον χοντρό ξάδελφο του Harry, τον  Dudley,  ως «γουρούνι με περούκα».
Ένα τετράχρονο όμως αγόρι δεν ελέγχει ούτε την διατροφή του, ούτε την άσκησή του. Αυτά ελέγχονται στενά από τους γονείς του. Δεν μπορεί να φάει ότι θέλει. Έτσι, η παχυσαρκία του αντανακλά τις συνήθειες της μαμάς του όταν ήταν in uteroκαι τις συνήθειες της οικογένειάς του μετά την γέννα του. Η παχυσαρκία του επιβλήθηκε, και μαζί με αυτήν του επιβλήθηκε και ένας δυσλειτουργικός μεταβολισμός, μια αντίσταση στην ινσουλίνη, μια χρόνια εξασθένηση, και μια μικρή σε διάρκεια ζωή.
Το παιδάκι αυτό ήδη έχει αρκετά προβλήματα, και δεν χρειάζεται οι πάντες να του την λένε επειδή είναι χοντρούλης. Οι έρευνες όμως δείχνουν, πως ακόμη και μικρά παιδιά, ηλικίας 5-6 χρόνων, ακόμη και αν τα ίδια είναι παχουλά, κοροϊδεύουν τα άλλα χοντρά παιδάκια ως τεμπέληδες, ψεύτες, λέτσους, άσχημους, κλπ.
Πρόσφατες έρευνες σε φοιτητές πανεπιστημίων δείχνουν πως οι ερωτώμενοι θεωρούν τα παχιά άτομα ως λιγότερο ελκυστικά, ακόμη και από απατεώνες, καταχραστές, και χρήστες κοκαΐνης!
Συνήθως, και οι ίδιοι οι υπέρβαροι μοιράζονται τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει η κοινωνία για αυτούς. Σε μια ομάδα παχύσαρκων, που απέκτησαν φυσιολογικό βάρος μετά από χειρουργική επέμβαση, το 42% επιμένει πως καλύτερα να χάσουν το φώς τους, παρά να ξαναγίνουν χοντροί. Οι περισσότεροι δήλωσαν πως προτιμούν να χάσουν ένα πόδι, και όλοι συμφώνησαν πως προτιμούν την απώλεια της ακοής, την δυσλεξία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, παρά την παχυσαρκία!
Ακόμη και σήμερα, πολλοί γιατροί καλλιεργούν αυτόν τον ρατσισμό εναντίον των υπέρβαρων. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη χρόνια ασθένεια που απαιτεί ιατρικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, και πολιτικές παρεμβάσεις. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης να δηλώσει πρόσφατα πως οι παχύσαρκοι είναι απλά «πλεονέκτες».
Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μια ευρύτερη παρόμοια άποψη που υπάρχει στην κοινωνία μας. Όμως δεν είναι τα θύματα της διάκρισης αυτής τα τέρατα, αλλά αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες απόψεις.

Του David Haslam
Project Syndicate
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: