Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο έλεγχος του μεταβολισμού "κλειδί" για την απώλεια βάρους


Η παχυσαρκία, η υπέρμετρη αύξηση δηλαδή του μεγέθους και του αριθμού των κυττάρων του λιπώδους ιστού στο σώμα μας, αφορά ολοένα και περισσότερους από εμάς.
Εκτός από ένα μικρό ποσοστό περιστατικών που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές κι ένα ακόμη μικρότερο που αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων παχυσαρκίας προκαλείται από μία ανισορροπία του ενεργειακού ισοζυγίου. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τίποτα περισσότερο από μία μεγαλύτερη ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη σε σχέση με την ενεργειακή (θερμιδική) κατανάλωση στην διάρκεια της ημέρας. Η ανισότητα αυτή οδηγεί σε βάθος χρόνου σε αύξηση του σωματικού μας βάρους και λίπους.

Η ενεργειακή μας πρόσληψη περιλαμβάνει την μεταβολίσιμη ενέργεια των τροφών. Από την άλλη η έννοια της ενεργειακής κατανάλωσης αποτελείται από τρεις συνιστώσες: τον βασικό μεταβολισμό, τη φυσική δραστηριότητα και την θερμογενετική επίδραση της τροφής. Πιο συγκεκριμένα:

Βασικός Μεταβολισμός ή Μεταβολισμός Ηρεμίας ονομάζεται το ποσό ενέργειας που απαιτείται για την διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού (π.χ. αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, λειτουργία των κυττάρων κλπ.).

Η Φυσική Δραστηριότητα αντιπροσωπεύει την ενεργειακή δαπάνη ενός ατόμου κατά την διάρκεια της ημέρας, είτε αυτή προκύπτει από την καθημερινότητά του, είτε με κάποια επιπλέον αθλητική ενασχόληση.

Η Θερμογενετική Επίδραση της τροφής χρησιμοποιείται για να καθορίσει το ποσό ενέργειας που δαπανάται κατά τον μεταβολισμό των τροφών. Άρα:

Ενεργειακό Ισοζύγιο = Ενεργ. Πρόσληψη - Ενεργειακή κατανάλωση
και κάθε φορά που το ισοζύγιο αυτό είναι θετικό, είναι αναπόφευκτη η αύξηση του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον διατροφολόφο-διαιτολόγο κ. Πέτρο Χαντζαρίδη, για να επιτύχουμε μια απώλεια κιλών, θα πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την ανισορροπία και να πετύχουμε ένα ενεργειακό έλλειμμα και αυτό θα γίνει μόνο όταν ο διαιτολόγος μας μετρήσει τον μεταβολισμό μας και καθορίσει έτσι τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουμε με την διατροφή μας.

Μόνο έτσι το διαιτολόγιο μας θα διασφαλίζει την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και η απώλεια του βάρους μας θα είναι μακροπρόθεσμη καθώς θα αντιστοιχεί και σε απώλεια λίπους.

Πέτρος Χαντζαρίδης, MSc
Στρατιωτικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Δντης Διαιτολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: