Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους του σώματος μας;


Γράφει ο Πέτρος Χαντζαρίδης, MSc, Στρατιωτικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Δντης Διαιτολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ

Μία συχνή, λανθασμένη τακτική που ακολουθούμε κατά την εφαρμογή ενός διαιτολογικού προγράμματος, είναι η...αξιολόγηση της επιτυχίας του μόνο με βάση την μεταβολή του σωματικού μας βάρους.

Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό δεν αρκεί. Οι στερητικές δίαιτες που ακολουθούν αρκετοί, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι λίπους όπως είναι το επιθυμητό. Συνέπεια της πλάνης μας αυτής είναι να επανακτούμε σύντομα τα χαμένα κιλά, καθώς ο οργανισμός μας αναπληρώνει σε βάθος χρόνου τις απώλειες των υγρών και των δομικών του συστατικών.

Σύμφωνα με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Πέτρο Χαντζαρίδη, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να παρακολουθούμε το σωματικό μας λίπος (λιπομέτρηση) και κατ’ επέκταση την σωματική μας σύνθεση, ως πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη της υγείας μας και της φυσικής μας κατάστασης.

Κάθε άτομο έχει ανάγκη από ορισμένη ποσότητα λίπους για να είναι δραστήριο και υγιές. Οι σημαντικότερες λειτουργίες του λιπώδους ιστού είναι:

δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τα αγγεία και τα όργανα
συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος,
αποτελεί τον φορέα των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ και
αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας.
Όργανα-Μέθοδοι Λιπομέτρησης

Δερματοπτυχομέτρηση

Με την βοήθεια του δερματοπτυχομέτρου προσδιορίζεται το πάχος δερματικών πτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος (βραχίονας, κοιλιακή χώρα κ.α.). Στηρίζεται στην αρχή ότι το υποδόριο λίπος που υπολογίζεται με τον τρόπο αυτό, είναι αντιπροσωπευτικό των λιποαποθηκών του σώματος. Προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία του χειριστή για τη σωστή μέτρηση των πτυχών του δέρματος.

Βιοηλεκτρική Αγωγιμότητα (Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αντίστασης-ΒΙΑ)

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ρεύμα χαμηλής τάσης και συγκεκριμένης συχνότητας, απόλυτα ασφαλές, το οποίο διαπερνά το σώμα. Το ρεύμα διαπερνά με διαφορετική ταχύτητα τα διάφορα είδη των ιστών. Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος, το βάρος και την ηλικία του ατόμου, επιτρέπει στο λιπομετρητή να υπολογίσει το ποσοστό λίπους στο σώμα. Πρόκειται για πολύ εύκολη στην εφαρμογή μέτρηση, ταχύτατη, με πολύ καλή επαναληψιμότητα και ακρίβεια και είναι αυτή που χρησιμοποιείται επί το πλείστον από τους διαιτολόγους.

Απορροφησιομετρία Διπλής Ενέργειας Ακτίνων Χ (DEXA)

Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλη ακρίβεια και μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς να προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα των μετρήσεων. Χρησιμοποιείται κυρίως για επιστημονική έρευνα. Τα μειονεκτήματά της, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, είναι ότι απαιτούνται μηχανήματα εξαιρετικά ακριβά, η μέτρηση διαρκεί περισσότερο (από 20 – 30 λεπτά) και όλα τα μέρη του σώματος δέχονται ακτινοβολία.

Υδροστατική Ζύγιση ή Πυκνομετρία

Όταν γίνεται με σωστό τρόπο, η μέθοδος αυτή θεωρείται πρότυπη, ενώ διαθέτει μια σχετική επαναληπτικότητα. Η μέτρηση με αυτή τη μέθοδο είναι δαπανηρή, χρονοβόρος, άβολη και ενοχλητική για το χρήστη, οπότε χρησιμοποιείται μόνο σε ερευνητικά προγράμματα.




Ας μην ξεχνάμε, ότι οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και η φυσική άσκηση που ακολουθεί ο καθένας επηρεάζουν τόσο το βάρος όσο και τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος, τονίζει ο κ. Πέτρος Χαντζαρίδης. Ο συνδυασμός της άσκησης και της δίαιτας είναι ο καλύτερος τρόπος για την μείωση του ποσοστού λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: