Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Υγεία: Γονιδιακή η αιτία της ανορεξίας


Η μεγαλύτερη γονιδιακή μελέτη για την νευρική ανορεξία συνδέει τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή με παραλλαγές σε ένα γονίδιο... το οποίο ρυθμίζει το μεταβολισμό της χοληστερίνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανορεξία θα μπορούσε να οφείλεται μερικώς σε μια αποδιοργάνωση του φυσιολογικού μεταβολισμού της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της επιδρά στη διάθεση και στη διατροφική συμπεριφορά.

«Τα ευρήματα δείχνουν προς μια κατεύθυνση, προς την οποία πιθανότατα δεν είχε στραφεί ποτέ κανείς μέχρι σήμερα», εξηγεί ο Nicholas J. Schork, καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο The Scripps και επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα διαδικτυακά, πριν την έντυπη δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Η νευρική ανορεξία επηρεάζει το 1% των γυναικών και υπολογίζεται ότι το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνάει το 10%, καθιστώντας την ίσως την πιο θανατηφόρα από τις ψυχιατρικές νόσους.

Όταν κάποιος υποφέρει από ανορεξία, περιορίζει πάρα πολύ το φαγητό ή αρνείται και τελείως να φάει, ωστόσο βλέπει τον εαυτό του ως παχύσαρκο. 

«Συνήθως οι ανορεξικοί είναι άτομα τελειομανή, αγχωτικά ή καταθλιπτικά, με εμμονές», λέει ο Walter Kaye, συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η νευρική ανορεξία αφορά κυρίως κορίτσια στην περίοδο της εφηβείας και νεαρές γυναίκες και φαίνεται να επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το στρες. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι πολλά γονίδια μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής και έτσι μόνο μεγάλες έρευνες θα έχουν τη στατιστική δύναμη να ανιχνεύσουν αυτές τις γενετικές επιρροές.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα –τη μεγαλύτερη για την νευρική ανορεξία- ο καθηγητής Schork δούλεψε με μια διεθνή ομάδα συνεργατών, χρησιμοποιώντας στοιχεία από 1.200 ασθενείς με νευρική ανορεξία και σχεδόν 2.000 μη ανορεξικά άτομα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο EPHX2 που σχετίζεται με τη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερίνης και συνέχισαν να βρίσκουν αποδείξεις ότι συγκεκριμένες παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου εμφανίζονται πιο συχνά σε ανθρώπους με ανορεξία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιες παραλλαγές του γονιδίου θα μπορούσαν να ενεργοποιούν την ανορεξία ή να συμβάλλουν στη διατήρησή της.

Ωστόσο, ο Schork σημειώνει ότι άνθρωποι με ανορεξία συχνά έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, παρ’ όλο που υποσιτίζονται. Επιπλέον, υπάρχουν υπαινιγμοί από άλλες έρευνες ότι η απώλεια βάρους σε ανθρώπους π.χ. με κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χοληστερίνη έχει θετική επίδραση στη διάθεση. «Υποθέτουμε ότι σε ορισμένους ανορεξικούς ο φυσιολογικός μεταβολισμός της χοληστερίνης διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πιθανότατα η διάθεσή τους, όπως και η ικανότητά τους να επιβιώνουν παρ’ όλη την εξαιρετικά περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων», εξηγεί ο Schork.

Δεν υπάρχουν σχόλια: