Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σοκολάτα: Λευκή ή σκούρα;


Γράφουν οι Τζόβα Ελίζα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αποτελεί λατρεμένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αλλά συχνά συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. 
Κι όμως, η γλυκιά αυτή αμαρτία μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή. Αλήθεια, πώς θα μπορούσατε να εντάξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;

Διαλέξτε «χωρίς ζάχαρη»

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο.

Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.

«Αναβαθμίστε» τη θρεπτική της αξία

Αν καλοσκεφτείτε τι είναι αυτό που συνδέει τη σοκολάτα με την αμαρτία, η απάντηση είναι οι θερμίδες, η σύνδεσή της με την αύξηση του βάρους και τα λιπαρά της. Παρόλα αυτά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, εκτός από τις θερμίδες θα παρατηρήσουμε πως περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μικρή ποσότητα καλών λιπαρών, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως η σοκολάτα ως προϊόν του κακάο περιέχει και καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας τη φέρνουν συχνά στο επιστημονικό προσκήνιο ως ένα από τα τρόφιμα που …αγαπά η καρδιά μας.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα μπορεί να φανεί ευεργετική στην προστασία της υγείας της καρδιάς. Για να απολαύσουμε λοιπόν τα οφέλη της σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα αρκεί να ελέγξουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές! Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε σοκολάτες με φυτικές ίνες ή ακόμη να προτιμήσετε τη σοκολάτα σε μικρές ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια).

Μαύρη, λευκή, ή γάλακτος;

Η σύνδεση της σοκολάτας με την υγεία της καρδίας έχει να κάνει με την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αναλυτικότερα των φλαβονοειδών. Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή.

Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή. Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα.

Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.

Το «κλειδί» είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές

Παρά τα πιθανά της οφέλη, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει πάντοτε να ακολουθεί την έννοια του μέτρου. Φανείτε λοιπόν εγκρατείς και περιοριστείτε σε μία μικρή ποσότητα προκειμένου να πάρετε τη γλύκα της και να δείτε την..ευεργετική της πλευρά, ακόμη και κάθε ημέρα αναζητώντας έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: