Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Θέλετε να χάσετε κιλά; Φάτε πρωινό με πολλές θερμίδες


Το πρωινό με πολλές θερμικές συμβάλλει στην απώλεια του σωματικού βάρους.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity» (παχυσαρκία) σημειώνεται ότι ένα πρωινό με υψηλή θερμιδική αξία, που συνοδεύεται από μειωμένη πρόσληψη στο βραδινό, είναι ευεργετικό και μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όπως διαβάζουμε στο life2day.gr.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ επιδίωξαν να συγκρίνουν μια δίαιτα για απώλεια βάρους με βασικό χαρακτηριστικό, ένα θερμιδικά πλούσιο πρωινό και μία ισοθερμιδική δίαιτα με υψηλή ενεργειακή πρόσληψη στο βραδινό.

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες (BMI 32.4 ± 1.8 kg/m2) με μεταβολικό σύνδρομο χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες. Και οι δύο ομάδες είχαν δίαιτες με ισόποσες θερμίδες (∼1400 kcal) , μόνο που διέφεραν στην κατανομή των θερμίδων μέσα στη μέρα. Η πρώτη (BF) έδινε έμφαση στην κατανάλωση ενός θερμιδικά πλούσιου πρωινού (~700 kcal) και πρόσφερε μεσημεριανό γεύμα 500 kcal και βραδινό 200 kcal, ενώ η δεύτερη (D) είχε ελαφρύ πρωινό (~200 kcal), ισοθερμιδικό μεσημεριανό και βραδινό που χαρακτηριζόταν από υψηλή ενεργειακή πρόσληψη.

Η ομάδα BF παρουσίασε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση περιφέρειας μέσης. Παρόλο που η γλυκόζη, η ινσουλίνη, και η γρελίνη νηστείας μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, μόνο στην πρώτη ομάδα (BF) η γλυκόζη, η ινσουλίνη, και το homa-IR νηστείας (δείκτης αξιολόγησης της ομοιόστασης του οργανισμού) μειώθηκαν σημαντικά. Μέσα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά 33.6% στην ομάδα BF, αλλά αυξήθηκαν κατά 14.6% στην ομάδα D. Στοματική εξέταση ανοχής γλυκόζης έδειξε μια μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στην ομάδα BF.

Ως απόκριση στις προκλήσεις γεύματος, η καθημερινή γλυκόζη, η ινσουλίνη, η γρελίνη και τα μέσα σκορ/αποτελέσματα/ δείκτες αξιολόγησεις πείνας ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα BF, ενώ ο μέσος δείκτης αξιολόγησης του κορεσμού ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ίδια ομάδα.

Με την συνεργασία της Σεβαστής Παπαϊωάννου
 Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: