Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Να πώς μπαίνουν τα κιλά - Αν κοιμάσαι με το φως του υπνοδωματίου αναμμένο

image

Νέα μελέτη συνδέει την αύξηση του σωματικού βάρους με τη φωτεινότητα του δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ομάδα του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται με αρκετό φως έχουν πιο φαρδιές περιφέρειες. 

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ακόμα δεν έχουν όσα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται για να συμβουλέψουν το κοινό να αγοράσει χοντρές κουρτίνες ή να κοιμάται χωρίς καθόλου φως. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 113,000 γυναικών και δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τις γυναίκες να υποδείξουν με πόσο φως κοιμούνται το βράδυ: τόσο ώστε να μπορούν να διαβάζουν; Τόσο όσο να μπορούν να κινούνται στο δωμάτιο χωρίς να σκοντάψουν; Τόσο ώστε να βλέπουν το χέρι τους αλλά όχι οτιδήποτε άλλο στο υπνοδωμάτιο; Ή το απόλυτο σκοτάδι; 

Οι απαντήσεις συγκρίθηκαν με διάφορες μετρήσεις παχυσαρκίας. Το φως αλλάζει τη διάθεση και τη σωματική δύναμη αλλά και τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε την τροφή σε ένα κύκλο 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές το φως επηρεάζει το βιορυθμό μας καθυστερώντας την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνη. Η εν λόγω ορμόνη μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου / εγρήγορσης, τους κύκλους μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. 

«Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις για την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά οι εν λόγω διαπιστώσεις είναι τόσο ενδιαφέρουσες ώστε να χρήζουν περαιτέρω έρευνας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Άντονι Σουερντλόου.

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: