Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

48 κλινικές έρευνες αποδεικνύουν: Όλες οι δίαιτες είναι εξίσου αποτελεσματικές, αρκεί να... τηρούνται!

Αρκετές είναι οι διαφωνίες που υπάρχουν, ανάμεσα σε επιστήμονες και πολίτες, σχετικά με το ποια δίαιτα είναι η καλύτερη, όμως μια νέα συγκριτική καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά όλες λίγο-πολύ «δουλεύουν», αρκεί κανείς να τις τηρεί.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δίαιτες, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους, εφόσον κάποιος είναι πειθαρχημένος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), προχώρησαν σε ενδελεχή σύγκριση (μετα-ανάλυση) 48 κλινικών δοκιμών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία 46 ετών.

Οι δίαιτες που μελετήθηκαν, ήταν οι 'Ατκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.α. Η αποτελεσματικότητα κάθε μίας αξιολογήθηκε μετά από διαστήματα 6 και 12 μηνών.

Η τελική ετυμηγορία ήταν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές, με συνέπεια να έχει μάλλον μικρή σημασία ποιά θα διαλέξει κανείς. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακολουθεί κανείς πιστά τις όποιες οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά, η νέα έρευνα βρήκε ότι, μετά από έξι μήνες εφαρμογής, ελαφρώς υπερτερούσαν οι πρώτες.

Όσοι έτρωγαν συστηματικά λιγότερους υδατανάθρακες, είχαν χάσει περίπου ένα παραπάνω κιλό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά. Μετά από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά την απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Επίσης, κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική - συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ενώ παράλληλα κάνουν κάποια δίαιτα, θα έχουν χάσει μετά από ένα έτος κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω, από ό,τι αν έκαναν μόνο δίαιτα.

Η μελέτη πάντως δεν συνέκρινε τις δίαιτες σε βάθος χρόνου, κατά πόσο έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ. στο επίπεδο της χοληστερόλης). Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: