Γυμνάζεστε τακτικά και έχετε βάλει στο καθημερινό σας διαιτολόγιο λιποδιαλυτικές τροφές όπως η καυτερή πιπεριά, η γαλοπούλα, ο σολομός και τα φιστίκια. Όμως η «μάχη» ενάντια στο λίπος αποδεικνύεται δύσκολη...
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine έρχεται να δώσει την οριστική λύση.
Οι ερευνητές συνέκριναν αντιπαραβολικά την αποτελεσματικότητα της δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες και της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι αποτελεσματικότερη στην καύση του λίπους αλλά και πιο ευεργετική για την υγεία.
Διαπίστωσαν ότι όσοι αποφεύγουν τους υδατάνθρακες και καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά, ακόμη και κορεσμένα λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στο κρέας, το αυγό και το βούτυρο, καταφέρνουν να απαλλαγούν από περισσότερο λίπος και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με όσους απαρνούνται τα λιπαρά.
Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά είναι αυτή που επικροτούν γιατροί και διατροφολόγοι εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η νέα μελέτη αμφισβητεί τα μακροπρόθεσμα οφέλη της.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) και περιελάμβανε 150 άνδρες και γυναίκες διαφορετικών εθνοτήτων. Τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο 12 μηνών. Οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν οδηγίες ως προς την κατανάλωση θερμίδων.
Η ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες φάνηκε πως πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους και λίπους, σε σύγκριση με την ομάδα των χαμηλών λιπαρών. Παράλληλα, στην ομάδα χαμηλών λιπαρών παρατηρήθηκε μεγαλύτερη απώλεια καθαρής μυϊκής μάζας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν λάβει οδηγία να καταναλώνουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ψάρι, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, επιτρεπόταν όμως να καταναλώνουν και κορεσμένα λιπαρά από τα τυριά και το κόκκινο κρέας.
Στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων παρατηρήθηκαν μειωμένοι δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερα τριγλυκερίδια, ενώ η «καλή» χοληστερόλη τους (HDL) αυξήθηκε σημαντικά.
Επίσης, παρατηρήθηκαν χαμηλότερες συνολικές βαθμολογίες στη λεγόμενη κλίμακα Framingham, με βάση την οποία εκτιμάται ο κίνδυνος εμφράγματος εντός της επόμενης δεκαετίας.
Δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) σε καμία από τις δύο ομάδες.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που κατέληξε σε σαφή αποτελέσματα χωρίς να έχουν τεθεί περιορισμοί στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπογραμμίζει την ανάγκη να εστιάζουμε στις διατροφικές ομάδες και όχι στην αυστηρή μέτρηση των θερμίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου