Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Για τα περιττά κιλά ευθύνεται... το μυαλό μας


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αισθάνονται έναν ισχυρότερο πειρασμό για… φαγητό, επειδή ο εγκέφαλός τους είναι προγραμματισμένος με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τους πιο αδύνατους συνανθρώπους τους.

Η μυρωδιά ενός φαγητού ή μια λαχταριστή φωτογραφία ενός πιάτου έχει μεγαλύτερη επίδραση σε αυτούς, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, κι αυτό εξαιτίας των διαφορετικών επιπέδων της ορμόνης της «ευχαρίστησης» (ντοπαμίνη) στον οργανισμό τους.

Η ντοπαμίνη στέλνει χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο και επηρεάζει το τμήμα της ανταμοιβής, του κινήτρου και της διαμόρφωσης συνηθειών, αναφέρει η Daily Mail.

Είναι γνωστή ως η «ουσία της ευχαρίστησης» καθώς απελευθερώνεται όταν μας συμβαίνει κάτι καλό ξαφνικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά ναρκωτικά προκαλούν απελευθέρωση ντοπαμίνης στον οργανισμό και γι’ αυτό είναι εθιστικά.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη επίδραση της ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συνήθεια, και χαμηλότερη στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ανταμοιβή.

Αυτές οι διαφορές στη «χημεία του εγκεφάλου» σημαίνουν, με απλά λόγια, ότι οι παχύσαρκοι… τρώνε από συνήθεια και θεωρούν το φαγητό λιγότερο ικανοποιητικό από τους πιο λεπτούς ανθρώπους.

Επιπλέον, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε περιβαλλοντικές επιρροές, που σχετίζονται με το φαγητό -όπως για παράδειγμα η μυρωδιά ενός φαγητού- γεγονός που τους οδηγεί στην υπερφαγία, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης από αυτό, όπως οι πιο αδύνατοι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Molecular Psychiatry.

Δεν υπάρχουν σχόλια: