Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η εκδίκηση του παχουλού

Οι άνθρωποι με σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού ζουν στατιστικά λιγότερο από τους παχύσαρκους ή ακόμα και από τους υπέρβαρους, ανακοίνωσαν με σχετική έκπληξη Ιάπωνες ερευνητές. «Αναμέναμε ότι τα αδύνατα άτομα θα παρουσίαζαν το χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, δεν περιμέναμε όμως ότι η διαφορά θα ήταν τόσο μεγάλη» σχολίασε στο AFP ο Σινίτσι Κουριγιάμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχόκου.

Οι άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος στην ηλικία των 40 ετών ζουν στατιστικά 6-7 χρόνια λιγότερο από τους παχύσαρκους και περίπου 5 χρόνια λιγότερο από τους υπέρβαρους, έδειξε η έρευνα. Η μελέτη παρακολούθησε για 12 χρόνια 50.000 άτομα ηλικίας 40-79 ετών στην περιοχή του Μιγιάγκι στη βόρεια Ιαπωνία. Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (BMI, ο λόγος του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα). Οι φυσιολογικές τιμές του δείκτη είναι 18,5 έως 25. Οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη θεωρήθηκαν ελλιποβαρείς, όσοι είχαν δείκτη 25-30 κατατάχθηκαν στους υπέρβαρους και όσοι είχαν πάνω από 30 στους παχύσαρκους.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να δώσουν σαφή εξήγηση για τα συμπεράσματα, έχουν όμως ορισμένες υποψίες, για παράδειγμα την αυξημένη ευπάθεια σε ορισμένες ασθένειες όπως η πνευμονία και τα πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία. «Υπήρχε το επιχείρημα ότι οι ζωές των αδύνατων ανθρώπων είναι συντομότερες επειδή πολλοί από αυτούς είναι άρρωστοι ή καπνίζουν. Όμως η διαφορά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητοι όταν εξαλείψαμε αυτούς τους παράγοντες» κατά την ανάλυση των δεδομένων, διευκρίνισε ο Δρ Κουριγιάμα. Τόνισε ότι οι πολύ αδύνατοι καλό θα ήταν να παχύνουν, όσοι όμως έχουν φυσιολογικό βάρος δεν είναι σκόπιμο να τρώνε όσο θέλουν.

Πηγή: In.gr

Ένας λόγος παραπάνω για να είμαστε πιο προσεκτικοί με την δίαιτα που επιλέγουμε για να αδυνατίσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: