Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Βρέθηκε ουσία που ενεργοποιεί γονίδιο για την καύση του λίπους

Μια νέα ουσία, που δοκιμάζεται σε πειραματόζωα στις ΗΠΑ, ίσως μπορεί να μιμείται ορισμένα από τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης, ενεργοποιώντας ένα γονίδιο υπεύθυνο για την καύση του λίπους.



Ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο έχασαν σωματικό λίπος ακόμα και χωρίς άσκηση, αναφέρουν ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου Salk. Τα πειραματόζωα δεν παρουσίασαν αύξηση βάρους ακόμα και όταν ακολουθούσαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Το φάρμακο δεν αναπτύσσεται πάντως ως υποκατάστατο της σωματικής άσκησης, αλλά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των προβλημάτων υγείας που αυτή προκαλεί.

Η πειραματική ουσία μιμείται το λίπος και ενεργοποιεί το γονίδιο PPAR-δ, το οποίο φαίνεται ότι σχετίζεται με τον αυξημένο μεταβολισμό των λιπών έπειτα από τη σωματική άσκηση.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Ρόναλντ Έβανς, παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματική Βιολογία 2007 που πραγματοποιείται στην Ουάσινκτον.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος για την 'ιατρική' ενεργοποίηση της καύσης λίπους» σχολιάζει ο στο BBC ο Δρ Φρέντερικ Κάρπ, του Κέντρου Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά ενδιαφέρεται να μελετήσει την ουσία.

«Παρόλο που το φάρμακο θα μπορούσε να γίνει ένα 'χάπι άσκησης', είναι απίθανο να προσφέρει όλα τα υπόλοιπα οφέλη της πραγματικής φυσικής άσκησης», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: