Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Οι παχουλοί μηροί δεν είναι ωραίοι αλλά προστατεύουν την καρδιά των γυναικών και των ανδρών

Οι παχουλοί μηροί δεν αρέσουν γενικά σε κανέναν, ειδικά στις γυναίκες, όμως μια νέα δανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναδείξει μια απρόσμενη ωφέλειά τους: Όσοι και όσες έχουν μηρούς με διάμετρο πάνω από 60 εκατοστά, αντί να πασχίζουν να αδυνατίσουν, πρέπει μάλλον να χαίρονται, επειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Η σχέση αυτή ισχύει ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη όλοι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιά: παχυσαρκία και λίπος σώματος, κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, πίεση αίματος, στιλ ζωής κ.α.

Η έρευνα, που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία στη Δανία, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης υπό τον καθηγητή Μπέριτ Χάιτμαν, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι άνθρωποι με λεπτά μπούτια (διαμέτρου κάτω των 55 εκατοστών) διαπιστώθηκε ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά, ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχουν αρκετή μυική μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, στη συνέχεια, καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η μελέτη τους πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες και προειδοποίησαν ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στη φυσική άσκηση, ώστε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι μηροί. Όμως τόνισαν ότι το μέγεθος του μηρού σε γυναίκες και άνδρες (περισσότερο και από τη διάμετρο της μέσης) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς ως δείκτης για να αξιολογούν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η μέτρηση του μηρού, που χρησιμοποίησαν οι δανοί ερευνητές, ήταν στο σημείο ακριβώς κάτω από την πτύχωση των γλουτών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια περιφέρεια μέσης άνω των 89 εκατοστών για μια γυναίκα και άνω των 102 εκατοστών για έναν άνδρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: