Η Κατερίνα Ζαρίφη, η οποία φέτος παρουσιάζει την εκπομπή «Πρωινός Καφές» μαζί με τον Νίκο Μουτσινά, έχει ανατρέψει το πρότυπο της λεπτής- ξανθιάς γαλανομάτας παρουσιάστριας πρωινής εκπομπής στην τηλεόραση. Και αποδεικνύει το αυτονόητο, ότι δηλαδή θέση στην τηλεόραση και δικαίωμα στην επιτυχία έχουν όλοι.
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η κυρία Ζαρίφη, ο στιγματισμός των παχύσαρκων Ελλήνων μαθητών αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων ίσχυε και στον παρελθόν, ισχύει και σήμερα. «Είναι τέτοια η “πολτοποίηση” που έχει γίνει στο μυαλό των παιδιών και τέτοια τα ερεθίσματα που δέχονται από τηλεόραση και Ίντερνετ, ώστε να έχουν αυτή τη στάση απέναντι στα παχύσαρκα παιδιά».
Τον στιγματισμό πάντως, λέει, τον έχει βιώσει και η ίδια σε παιδική ηλικία. Ενθυμούμενη τα μαθητικά της χρόνια τονίζει ότι «τα παχύσαρκα παιδιά ήταν τα πιο ευάλωτα στο σχολείο. Σ΄ αυτήν την ηλικία υπάρχει μια απίστευτη ωμότητα στους χαρακτηρισμούς».
Όπως θυμάται, η άμυνα του παχουλού παιδιού που δεν ήθελε να μένει στην άκρη, στο περιθώριο, έξω από τις σχολικές παρέες, ήταν η ακόλουθη: «Προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των άλλων με το ίδιο του το πάχος. Εάν του έλεγαν οι συμμαθητές του “κάνε μια κωλοτούμπα χοντρέ”, θα το έκανε για να συμμετέχει».
Η ίδια πάντως δεν έμεινε στο περιθώριο. «Ήμουν κι εγώ ένα παχύσαρκο παιδί, αλλά το γύρισα τούμπα. Αλλά κι αυτό μάλλον δεν ήταν υγιές». Τι έκανε; Ήταν πρόεδρος της τάξης αλλά και δυναμική ως χαρακτήρας. Αντίθετα, δύο άλλοι παχουλοί συμμαθητές της, όπως θυμάται, «είχαν κλειστεί στο καβούκι τους».
Σε αρκετές περιπτώσεις οι παχύσαρκοι - είτε μαθητές είτε και μεγαλύτερης ηλικίας - υφίστανται τέτοιου είδους ρατσισμό που ξεπερνάει κι αυτόν που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες ή άλλες ομάδες, λέει.
Και μολονότι τα τελευταία χρόνια μέσω της τηλεόρασης έφτασαν στα σπίτια των τηλεθεατών και φιγούρες παχύσαρκων ηθοποιών ή παρουσιαστών, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Ενδεικτικό το παράδειγμά της: «Όλη η επίθεση που δεχόμαστε φέτος στο πρωινό είναι για τα κιλά...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου