Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Δύο τύποι λίπους:


Έχετε όσο κοιλιακό λίπος βλέπετε στον καθρέφτη;


Υπάρχουν δύο τύποι λίπους: το υποδόριο και το σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος είναι το πιο κοινό και βρίσκεται σε όλο το σώμα, ακριβώς κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό είναι βαθιά μέσα στον κορμό και «τυλίγει» την καρδιά, το συκώτι και άλλα σημαντικά όργανα. Ενώ το υποδόριο λίπος είναι εύκολο να το παρατηρήσουμε στον καθρέφτη, το σπλαχνικό λίπος είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό άτομα αρκετά αδύνατα να έχουν πάρα πολύ σπλαχνικό λίπος.



Δεν είναι όλοι οι εύσωμοι ίδιοι



Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι μόνο πιο δύσκολο να ανιχνευθεί, αλλά και πιο επικίνδυνο από το υποδόριο. Είναι πιθανό να παράγει ουσίες, που μπορεί να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.



Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε, ότι το σπλαχνικό λίπος έχει μεγαλύτερη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας από ό, τι η παχυσαρκία.



Επιπλέον, το σπλαγχνικό λίπος θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με άλλη μελέτη, η οποία αφού συνέκρινε άτομα με διαφορετικά επίπεδα λίπους, ανακάλυψε, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά, είχαν 145% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους συμμετέχοντες, που είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.





Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: