Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Στάσου...κάστανα!




Πόσοι από εσάς δεν έχετε παρασυρθεί από τη μυρωδιά ψημένου κάστανου στο δρόμο; Πόσοι από εσάς, μόλις αρχίζει λίγο το κρύο, δεν σκέφτεστε κάστανα στο τζάκι ή βραστά; Είναι πολλοί αυτοί που μπαίνουν στον πειρασμό να φάνε ένα…
δύο… τρία… τέσσερα κάστανα… όμως τι πραγματικά μας προσφέρουν;

Τα κάστανα σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς αποδίδουν λιγότερες θερμίδες, περίπου 300 kcal/ 100 gr προϊόντος κατά μέσο όρο, αφού περιέχουν λιγότερο λίπος, αλλά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. Είναι διατροφικά παρόμοια με άλλα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι κ.α. όπου το κύριο συστατικό τους είναι το άμυλο. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο εξαιτίας των σύνθετων υδατανθράκων που περιέχουν, οπότε συστήνεται με μέτρο η κατανάλωσή τους και σε άτομα με διαβήτη.

Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως παλμιτολεϊκο και ολεϊκό οξύ όπου βοηθούν στη μείωση της “κακής” (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της “καλής” (HDL) χοληστερόλης. Επίσης, είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες όπου βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Τέλος, τα κάστανα είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι ελεύθερα γλουτένης (όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα), οπότε μπορούν να καταναλωθούν από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί ιδανικό τρόφιμο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Οπότε, απολαύστε αυτό το θρεπτικό σνακ με μέτρο και… αφήστε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.


Πηγή: dietplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: