Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η αποξηραμένη ρίζα του ginseng βοηθάει στην απώλεια βάρους;



Το ginseng θεωρείται το πιο πολύτιμο βότανο της κινέζικης ιατρικής και σε πολύ σύντομο διάστημα έγινε και το πιο δημοφιλές στον δυτικό κόσμο. Είναι πολυετές φυτό... με αργή ανάπτυξη και φύεται σε περιοχές της Ασίας, κυρίως στην Κίνα, την Κορέα και την ανατολική Σιβηρία. Ανήκει στην οικογένεια Araliaceae του γένους panax (από την ελληνική λέξη πανάκεια). Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και τα πιο γνωστά είδη είναι το Αμερικάνικο ginseng quinquefolious και τo Aσιάτικο ginseng (Panax Ginseng ) του οποίου ποικιλίες είναι το κινέζικο και το κορεάτικο.

Η πρώτη προσπάθεια για την καλλιέργεια του ginseng στις ΗΠΑ έγινε από τον Abraham Whisman of Boones Path, VA, το 1870. Από τα τέλη 18 αιώνα στη Ανατολική Αμερική και συγκεκριμένα στον Καναδά καλλιεργείται με επιτυχία η μεγαλύτερη παραγωγή Αμερικάνικου ginseng. Η καλλιέργεια του ginseng αυξήθηκε κατά 300% από το 1993 έως το 1996. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποξηραμένη ρίζα του φυτού για πολλούς καλλιεργητές στις ΗΠΑ αφού είναι ευρέως διαδεδομένο ως συμπλήρωμα διατροφής .

Στο τζίντζερ έχουν προσδοθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ανάμεσα σε αυτές είναι και η ελάττωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και η απώλεια βάρους. Ως δραστικά συστατικά υπεύθυνα για αυτήν την δράση θεωρούνται ουσίες που ανήκουν στα αλκαλοειδή και ονομάζονται τζινσενοσίδες (ginsenosides). Και οι δύο δράσεις δηλ. η μείωση της γλυκόζης και η αύξηση της λιπόλυσης έχουν επιβεβαιωθεί σε δοκιμές σε ποντίκια, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης.


Για να είναι όμως έγκυρα αυτά τα συμπεράσματα και να μπορούν να εφαρμοστούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πρέπει να γίνουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις πάντως δίνουν πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε στο μέλλον το τζίντζερ να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την παραγωγή ανάλογων φαρμάκων.

Πηγή: life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: