Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Κι αν οι χοντροί δε φταίνε οι ίδιοι που είναι χοντροί;

Tα νέα δεν είναι καλά για τη βιομηχανία έτοιμου φαγητού. Το χτύπημα που δέχεται είναι διπλό: νομικό και επιστημονικό. Αφορά και τη χώρα μας, όπου η κουλτούρα του έτοιμου φαγητού έχει επικρατήσει ως μεσημεριανή ή βραδινή λύση για μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: τα φαστ φουντ ίσως να προκαλούν εξάρτηση όμοια με αυτήν των ναρκωτικών. Και οι ακτιβιστές-δικηγόροι ετοιμάζουν αγωγές. Μετά το Big Tobacco, ήρθε η ώρα του Big Fat.

Κι αν οι χοντροί δε φταίνε οι ίδιοι που είναι χοντροί; Κι αν τα φαστ φουντ ευθύνονται για κάτι περισσότερο από κακή διατροφή; Αν, δηλαδή, η διατροφή με λίπη και πολλές θερμίδες προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των τοξικομανών; Το άρθρο του έγκυρου περιοδικού New Scientist συγκεντρώνει έρευνες πανεπιστημιακών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που συγκλίνουν. Σύμφωνα με αυτές, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες και λίπη βοηθά στην παχυσαρκία και ωθεί τον οργανισμό να ζητά κι άλλα λίπη. Και τα μενού των φαστ φουντ περιέχουν αυτό ακριβώς: θερμίδες, λίπη, ζάχαρη. Ένα συνηθισμένο γεύμα περιέχει όσες θερμίδες χρειάζεται ο άνθρωπος σε μία μέρα! Τρία είναι τα συμπεράσματα που αναφέρονται στο New Scientist:

1. Αυτού του είδους η διατροφή προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και τον οργανισμό, στις οποίες είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί. O οργανισμός διαθέτει ορμόνες που προειδοποιούν τον εγκέφαλο για τα αποθέματα λίπους και ρυθμίζουν την όρεξη. Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο Μάικλ Σουάρτς του Washington State, «όσο αυξάνονται τα λίπη στον οργανισμό τόσο ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να δίνει σημασία στο καμπανάκι αυτών των ορμονών».

2. Η Σάρα Λέιμποβιτς (Πανεπιστήμιο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη) ανακάλυψε ότι «και ένα μόνο γεύμα πλούσιο σε λίπη κάνει τον οργανισμό να επιζητά ακόμα περισσότερα λίπη». Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται...

3. (και δραματικότερο) Τα πολλά λίπη και η ζάχαρη προκαλούν στον εγκέφαλο αλλαγές που οδηγούν σε συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές από τη χρήση ναρκωτικών όπως η ηρωίνη. Ένα γεύμα πλούσιο σε ενέργεια μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που βάζουν σε λειτουργία το μηχανισμό της ανταμοιβής, όπως συμβαίνει δηλαδή με τα ναρκωτικά ή με τις σεξουαλικές σχέσεις. Ο Τζον Χέμπελ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον παρατήρησε ότι, αν οι ποντικοί συνηθίσουν σε γεύματα με 25% ζάχαρη, η έλλειψή της τους δημιουργεί συμπτώματα στέρησης παρόμοια με αυτά των ηρωινομανών. Οι απόψεις αυτές δε συναντούν την ομοφωνία στους επιστημονικούς κύκλους. Ορισμένοι θεωρούν πως οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Άλλοι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτές οι συμπεριφορές στέρησης μοιάζουν, αλλά δε συνιστούν εξάρτηση. Ωστόσο, αν οι έρευνες των επιστημόνων γίνουν αποδεκτές, τότε όλη η σύγχρονη βιομηχανία του φαγητού θα τεθεί υπό αίρεση, όχι επειδή το φαγητό της δεν είναι υγιεινό, αλλά επειδή τα εκατομμύρια γρήγορα γεύματα που διανέμει σε όλο τον κόσμο μετατρέπουν τους πελάτες της σε τζάνκια του τζανκ φουντ, μια νέα κατηγορία τοξικομανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: